Automatizálás a Rowa rendszerével

A mai gyorsan változó világban minden gyógyszertár tulajdonosában felmerülnek kivétel nélkül a következő kérdések:
– Hogyan tudnám egyszerűsíteni a gyógyszerkezelési folyamatokat?
– Mit tegyek, hogy az expediálás gyorsabbá váljon?
– Hogyan tudnám növelni a gyógyszertár forgalmát?
– Mivel érhetném el, hogy a betegek ne forduljanak ki az ajtón, ne alakuljanak ki kígyózó sorok?
– Mit tegyek, hogy ne legyenek téves kiadások az expediálás során?
– Hogyan tud zökkenőmentesen átállni a patika az e-receptre és az egyedi azonosítókra?

A kérdések igen szerteágazóak, sok problémát, nehézséget vetnek fel a gyógyszertár mindennapi működéséből adódóan. Ezek megoldásai komplikáltnak tűnhetnek elsőre, azonban van egy már világszerte bizonyított technológiai újítás, mely az előző kérdéseken túl még számtalan előnyt biztosít felhasználói számára: a Rowa gyógyszertári robottechnológiája.

Magyarországon a Medirobot képviseli a világvezető Rowa technológiákat. A kezdeti beszélgetések idővel konkrét kivitelezési tervekké alakulnak, körvonalazódik a megvalósítás ütemezése, és egy teljesen új és átlátható működésre áll át a gyógyszertár.

Ezen a folyamaton esett át a Danubius Patika is. A tavalyi siófoki kongresszus után a tulajdonosok felvették a kapcsolatot a Medirobottal, és elkezdődtek az egyeztetések. Az elmúlt hét hónapban óriási változáson esett át a gyógyszertár: a tárák mögötti polcrendszert ún. virtuális OTC polcok váltották fel (Vmotion), és az expediálási folyamatokat egy 5,5 méter hosszú és 3,1 méter magas Rowa Vmax segíti.

A Danubius Patika tulajdonosát, Ugo Nobilit kérdeztük a fejlesztésről.

Milyen elhatározás vezetett az automatizáláshoz? Mit szerettek volna elérni?
Az elsődleges cél az volt, hogy a gyógyszerek keresését és azok kezelését leegyszerűsítsük, és a felszabaduló időt a betegekre tudjuk fordítani. A felgyorsuló expediálással pedig el szerettük volna érni, hogy minden hozzánk betérő beteg időben megkapja, amiért jött. Emellett fontos szempont volt a lejárati idő kezelése és a gyógyszerbiztonság is.

Nem egyszerű a legmegfelelőbb rendszert kiválasztani. Miért a Rowa mellett döntöttek végül?
A legmegbízhatóbb gépre volt szükségünk, nem engedhettük meg, hogy akárcsak egy napra is bezárjon a gyógyszertár. A Rowa hibastatisztikái, referenciái meggyőztek minket.

Láthatóan komoly átalakításon esett át a gyógyszertár. Milyen segítséget kaptak a Medirobottól?
Komoly szakmai hátteret biztosított a Medirobot. A projekt indulásától gyakorlatilag a mai napig mindenben a segítségünkre vannak, kézben tartották a kivitelezési munkálatokat, megkönnyítették az átállást.

Mennyi időt vett igénybe a rendszer telepítése?
Hozzávetőlegesen másfél hét volt a gép felépítése, beüzemelése és az oktatás.

Viszonylag kevés hely állt a rendelkezésre a gép összeszerelésére. Erre az időszakra be kellett zárni a gyógyszertárat?
Az előkészítések célzottan olyan ütemben zajlottak, hogy a teljes projekt alatt végig zavartalanul működni tudjon a gyógyszertár, így egy napra sem kellett bezárni.

Több, mint egy hónapja használják a gépet. Milyen pozitív tapasztalatokkal lettek gazdagabbak ez idő alatt?
A teljes átálláson túl vagyunk már, minden gyógyszertári dolgozó magabiztosan kezeli a robotot, így a korábbi működésünk fejleszthető pontjait (készlet kezelése, expediálás) sikerült a terveinknek megfelelően hatékonnyá tenni. Megszűntek a sorok, minden betegünkkel kellő időt tudunk foglalkozni, és a tőlük érkező visszajelzések egytől-egyig pozitívak.

A beruházásnak köszönhetően a Danubius Patika még nagyobb figyelmet tud fordítani a törzsvásárlóira és az új vevőire, növelve a szolgáltatásaik színvonalát. A tulajdonosok büszkék arra, hogy Budapesten jelenleg csak a Danubius Patikában működik Rowa rendszer, azonban ez a nyár végére változni fog, több fejlesztés is folyamatban van a fővárosban.

További részletekért látogasson el a Medirobot honlapjára (www.medirobot.hu), vagy kérjen időpontot egy helyszíni felmérésre. Elérhetőség. info@medirobot.hu, +36 20 222 5148

 

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>