Az e-egészségügy használata

Próbaüzem alatt az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér

Ez év novemberétől nem lesz olyan egészségügyi intézmény Magyarországon, ahol ne használnák az e-egészségügy szolgáltatásait. Adat, információ, beutalók, laboreredmények egy helyen. Az orvos és a gyógyszerész egyedi jogosultsággal tekintheti meg a beteg adatait, abban az esetben, ha a beteg hozzájárul.

Elindult az úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt) éles próbaüzeme, az ellátó intézményeket, orvosokat, gyógyszerészeket a betegadatokkal összekapcsoló rendszer növeli a betegbiztonságot – mondta Ónodi-Szûcs Zoltán egészségügyért felelôs államtitkár, aki kiemelte, hogy az eeszt-nek köszönhetôen a beteggel kapcsolatos minden fontos információt azonnal látja és értelmezheti az orvos, a gyógyszerész. Az az eeszt bevezetése után „egyetlen rossz döntés sem fogható információhiányra”- hangsúlyozta az államtitkár.

Mint megtudtuk, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) irányításával kifejlesztett, felhôalapú elektronikus rendszer összekapcsolja egymással a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, a gyógyszertárakat, a mentôszolgálatot, az ágazatirányítást és a lakosságot. Az eeszt-hez két portál tartozik, az ágazatin keresztül a kezelôorvosok, a gyógyszerészek láthatják az adott beteg egészségügyi adatait, de csak azokat, amelyekre végzettségük és munkahelyük feljogosítja ôket, továbbá amelyek hozzáférését a beteg nem tiltotta le. A beteg bármikor élhet azzal a jogával, hogy ne ismerjék meg az adatait.
Az eeszt.gov.hu címen elérhetô lakossági portálra abban az esetben lehet belépni, ha az illetônek van ügyfélkapus hozzáférése. Ha bejelentkezett a kormányablaknál vagy az okmányirodánál és minden adatot regisztrált ügyfélkapuja eléréséhez, az eeszt adatokhoz a saját TAJ-azonosító megadásával lehet belépni. A felhasználó megtekintheti a számára felírt e-recepteket és e-beutalókat, értesülhet a hozzájuk tartozó információkról (például e-beutalóval lefoglalt vizsgálati idôpontja, helyszíne, intézmény elérhetôsége, rendelési idô). Letöltheti az egészségügyi dokumentumait, leleteit, zárójelentéseit, valamint lekérhetôvé válnak képi vizsgálatainak eredményei (röntgenfelvétel, CT vizsgálat) is.

Fontos szolgáltatás még az e-profil, amely a sürgôsségi ellátásban dolgozók számára adott esetben életmentô, állandó információkat tárol a betegrôl: vércsoport, esetleges allergia, gyógyszerérzékenység, krónikus betegségek – hangzott el. A saját internet hozzáféréssel nem rendelkezô betegek elmehetnek az okmányirodákhoz és ott kérhetnek segítséget, ha meg akarják tekinteni saját adataikat.
Szabó Bálint fenntartási és üzemeltetési fôosztályvezetô azt mondta: a rendszer egy információs sztráda, amelyen az összes ellátó intézmény valamennyi betegadata a lehetô legbiztonságosabban és leggyorsabban eljut a beteget aktuálisan ellátó helyre. A próbaüzem 2017. augusztus 15-éig tart, szeptember elsô napján kezdôdik a közfinanszírozott egészségügyi intézmények szabad csatlakozása. Novembertôl már minden egészségügyi intézménynek kötelezô a csatlakozni.
A próbaüzem alatt egyelôre csak azok az adatok kerülnek be a rendszerbe, amelyek a próbaüzemben részt vevô intézményekben keletkeznek – mondta a fôosztályvezetô. A tervek szerint késôbb az ellátó intézményeknek öt évre visszamenôleg fel kell majd tölteniük az adatokat az eeszt-be. A rendszer elindítását uniós forrásból, 7,2 milliárd forintból fedezték, amelynek nagy részét az egészségügyi intézmények használták fel saját informatikai kapacitásuk növeléséhez. A rendszer fenntartása az ÁEEK feladata lesz.
Forrás: EESZT

Adatvédelem
A lakossági portál funkciói közül kiemelte az adatkezelésrôl való rendelkezést. Az alapbeállítás szerint egy kezelôorvos eleve csak a szakterülete szerint rá tartozó adatokhoz férhet hozzá. Egy kardiológus például nem láthatja a pszichiátriai kezelés adatait. A beteg a portálon keresztül is szûkítheti vagy bôvítheti a hozzáférhetô adatokat, értesítést kérhet az ôt érintô dokumentum feltöltésekor, és azt is nyomon követheti, az adataihoz ki és mikor kért hozzáférést. A beállítások bármikor módosíthatók – tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK

  1. MarketingPirula szerint:
    2017. május 18. 09:29

    Angliában dolgozó gyógyszerész vagyok . Ott bizony komoly , napi előkészületek voltak az e receptek bevezetésénel minden gyógyszertárban . Regisztrálni kellett minden egyes beteget es adataihoz hozzáférési engedélyt kellett kérni . Azokkal a rendelokkel és orvosokkal is szerződni kellett akik révén hozza tudtunk jutni az adatokhoz. Nehezen tudom elképzelni hogy ez a rendszer Magyarországon ilyen szinten meg tudna valósulni. Javaslatom: Sok betegség alapja – így a kardiovascularos betegségek – egy része sajnos pszichiátriai okok miatt alakul ki . Ezért nem szerencsés ha éppen az orvosok nem látják egymás diagnózisát !!!!!!! Ez nagyon fontos lenne a beteg érdekében !!! Köszönettel . Dr Bereczkei Mária

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>