Bármit is csinálsz, azt csináld jól!

Találkozás Kocsisné dr. Balogh Annamáriával, a kismarosi Málnalevél Patika vezetőjével

A jegesen szikrázó napsütésben kanyarog az út a Dunakanyar egyik gyöngyszeme, Kismaros felé. Azért visz erre az utunk, mert idén az itteni Málnalevél Patika érdemelte ki a Kedvenc Patikám címet. Mi pedig kíváncsiak voltunk miért szerethetik ennyire az emberek.

A 2000 lakosú Kismaros Váctól autóval kb. 10 percre fekszik, Verőce és Nagymaros között. A patikába érkezve belépésünket csengőszó jelzi, és rögtön elő is bukkan a mindenki által Anikónak hívott Kocsisné dr. Balogh Annamária szőke haja és mosolygós arca. Az officina nem túl nagy, de a polcok rogyásig vannak áruval, és a betegeknek jut pár szék, olvasnivaló, gyerekeiknek pedig játszósarok. A bejárat jobb oldalán egy kis helyiség várja azokat, akik igénybe szeretnék venni a gyógyszerészi gondozást.

Érdeklődő kislányból patikatulajdonos

Anikó keresztanyjának Kemencén van gyógyszertára, és a kismarosi kislány nagy izgalommal leste nagynénje kenőcskészítő mozdulatait, és ámulattal járta be a patikát minden alkalommal, amikor ellátogattak hozzá. Szerette a biológiát, kémiát és fizikát is, úgyhogy egyértelmű volt, hogy gyógyszerész lesz, ha nagy lesz. 2003-ban végzett Budapesten, ott is szerzett gyakorlatot az államvizsga előtt, majd több váci patikában dolgozott alkalmazottként. Sokszor eszébe jutott, milyen jó is lenne egy patika Kismaroson, ám ekkor még nem jött el az ideje, előbb jöttek a gyerekek, család. Gyes után szép lassan visszatért szakmájába, és hogy visszaszerezze önbizalmát számos továbbképzésre járt, sokat olvasott, szívta magába a tudást, és egyre inkább vágyott egy saját vállalkozásra. Nem kellett sokáig várnia, mert egy nap Kismaroson is felmerült az igény egy helyi patikára. Kiírták az országos pályázatot, Anikó pedig régi álmát követve pályázott, és nyert!

mp160104
„Eleinte az orvosi rendelő környékén kerestünk lehetőséget, de ott nem találtunk megfelelő ingatlant. Ezután találtunk rá a jelenlegi helyünkre, ami  forgalmas helyen van, így a helyiek mellett az átutazók is betérnek hozzánk” – mondja Anikó, aki harmadik gyermekeként tekint a gyógyszertárra, hiszen itt mindent ők alakítottak úgy, hogy az megfeleljen az előírásoknak.

Első a beteg!

A gyógyszertár 2013. november 4-én nyitotta meg kapuit. Az első évben ketten vitték a patikát húgával, igencsak családias volt a légkör. Sokat és keményen dolgoztak, és egy év után már megengedhették maguknak, hogy felvegyenek egy gyógyszerészt és egy asszisztenst. „Ez a gyógyszertár három emberrel is tudna működni, de így több időnk jut a betegekre, és ez nagyon fontos” – hangsúlyozza Anikó, aki szerint nagy felelősség helyiként üzemeltetni egy patikát egy ilyen településen, hiszen az emberek sokkal jobban bíznak abban, akit ismernek. „Ide visszatérnek az emberek, és bizony beszámolnak arról, hogy bevált-e a tanács amit adtam. Ez egy nagyon jó visszajelzés, és nagyon jó érzéssel tölt el, amikor tudunk segíteni.”
Anikó már a Málnalevél megnyitása előtt kiművelte magát a metabolikus szindróma gyógyszerészi gondozásából, így a betérők vérnyomását, vércukorszintjét, koleszterinszintjét és triglicerid szintjét is meg tudja mérni, valamint életmód tanácsokat tud adni a témában. „Szerintem a gyógyszerészi gondozásra vidéken nagyobb igény van, mint egy városban, hiszen innen sokkal nehezebb eljutni egy rendelőbe, szakvizsgálatra. Arról nem is beszélve, hogy az emberek sokszor félnek attól, hogy kiderül valami rossz, és kevésbé ijesztő elsőre az én számból hallani ezt, mint egy orvoséból.” Anikó szerint a gyógyszerészeknek pszichológiát is kellene tanulniuk, hogy tudják, kit mivel lehet megszólítani, kit hogyan lehet rávenni, hogy többet foglalkozzon az egészségével.

Marketing nélkül nem lehet

A gyógyszertárvezető úgy gondolja, ma már egy patika nem élhet marketing eszközök nélkül. „Ez egy üzlet, amit működtetni kell, miközben persze a lehető legmagasabb szakmai színvonalat kell nyújtani. A kettő között nem könnyű megtalálni az egyensúlyt, de nem is lehetetlen.” Tévedés ne essék, vidéken is van verseny, és Vác, sőt Budapest sincs messze,  ahova az emberek java része bejár dolgozni. A Málnalevélben minden hónapban több mint 100 termék van akcióban, és ezt egy csinos szórólap segítségével hirdetik, amit eljuttatnak a helyi postaládákba. És persze a népszerű és aktív facebook oldalukon is hirdetik az aktuális kedvezményeket. „Vannak, akik Vácról járnak ki hozzánk, mert állítólag olyan jó akcióink vannak” – mosolyog büszkén Anikó.

„A szívem csücskei” – saját termékek

Anikó tart a patikában kozmetikumokat, körömlakkot, sminket, nyáron napszemüveget is lehet náluk kapni. A Málnalevélnek pedig a kozmetikumok között is van egy titkos fegyvere: a saját márkás termékei. „Mi kísérletezzük ki, teszteljük őket, hogy a legjobbat tudjuk adni. Van ajakírünk, narancsbőr elleni krémünk, vitaminos és liposzómás arckrémünk, amiért néhányan még Pestről is kijárnak hozzánk. De van sminklemosónk, sarokpuhítónk és testápolónk is. Nagyon büszke vagyok ezekre a termékekre, mondhatjuk, hogy a szívem csücskei.”

mp160105
A remek akciókon és a saját készítésű termékeken túl a közvetlen, kedves bánásmód, a figyelmesség is ide vonzza az embereket. Anikóék mindenben próbálnak alaklmazkodni a vásárlók igényeihez, így változtattak a nyitva tartáson is, és már reggel 8-tól egészen délután 6-ig várják a betegeket. Mivel tudják, ki honnan jön, ezért a magisztrális gyógyszerek elkészítésénél is rugalmasak. „Ha valaki 20-30 kilométert buszozik hozzánk, akkor annak lehetőség szerint azonnal elkészítjük  a gyógyszert, hogy emiatt ne kelljen még egyszer visszajönnie.”

Mit hoz a jövő?

Anikó a helyi közösségi életből is kiveszi a részét. Jóban van a környékbeli háziorvosokkal, és a község vezetésével is jó kapcsolatot ápol. Szorgalmazza a helyi fesztiválokra való kitelepülésüket, ahol egészségügyi tanácsadással nyújtanak plusz szolgáltatást.
Úgy érzi, hogy a helyén van. Eleinte sokan próbálták elbátortalanítani, de szerencsére nem vették el a kedvét a patika megnyitásától, és ma már boldogan mondhatja, hogy stabil lábakon állnak. „Én hiszek abban, hogy ha valaki valamit jól csinál, akkor az működni fog.” Persze ezek után sem dől hátra nyugodtan a karosszékében, hisz tele van megvalósításra váró ötletekkel. Így is lehet csinálni, és talán másképp nem is érdemes!

Zima Katalin