Égető kérdések

Mi tartja lázban a szakmát?

A Gyógyszerészek XXVII. Országos Kongresszusa új helyszínt kapott, ezúttal a budapesti Bálna Kulturális Központban gyült össze a szakma. A háromnapos kiállítás és rendezvénysorozat központi – és legnagyobb érdeklődés övezte – témája az e-recept volt.

A Bálna két szintjén megtartott rendezvényen ezúttal 58 kiállító vett részt, ôk folyamatosan álltak a kollégák rendelkezésére információkkal, érdekességekkel, új ajánlatokkal. A gyógyszerészek számára izgalmas és aktuális szakmai kérdésekrôl az elôadóteremben lehetett elôadásokat hallgatni, az EESZT és az e-recepttel kapcsolatos szekciók alatt nem maradt szabad ülôhely. Rövid összefoglalónkban ismertetjük a szakmát érintô legfontosabb újdonságokat.

Vényesek a középpontban
A gyógyszer-politikai kérdésekkel foglalkozó péntek délelôtti programot dr. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészégügyi Intézet fôigazgatója nyitotta meg, aki a XXI. századi gyógyszerészet kihívásairól tájékoztatta az érdeklôdôket. Utalt rá, hogy az átalakuló környezetben szükséges a változás, és nem csupán a gyakorlatban, de az oktatásban is fontos követni az aktuális trendeket. Felhívta a figyelmet az OGYÉI innovációs irodáira, amelyek nemcsak a gyógyszerfejlesztésben tudnak segíteni, de abban az esetben is, ha a gyógyszerész patikai szinten szeretne új gyógyszerformát létrehozni. Kiemelte a közforgalmú gyógyszertárak innovációját, ezek közül is hangsúlyozta a gyógyszerészi gondozás újraformálását, amely lehetôvé tehetné akár azt is, hogy egyes vényköteles gyógyszereket egyes gyógyszertárakban vény nélkül adjon ki a patikus.
Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke folytatta az elôadássorozatot, amelyben utalt rá, hogy a gyógyszerészek életének legnagyobb kihívása a hivatás, és a gazdaságos patikamûködtetés között megtalálni az egészséges egyensúlyt. Amint az elôadó kiemelte, bár hazánkban egyelôre nem jelentôs a patikán kívüli OTC-forgalmazás, a gyógyszerészek szerepét deklarálni kellene, hogy ez így is maradjon, hiszen külföldön sok esetben mást mutatnak a trendek.

Bálna Kulturális Központ

A 2017-es Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázatának nyerteseit ezúttal a GYOK-on hirdették ki.
A pénteki elôadássorozaton a közvetlen lakossági gyógyszerellátás nemzetközi tapasztalatait ismerhettük meg. Nemzetközi szakértôk adtak részletes információkat az amerikai gyógyszerészetben használt telekommunikációs eszközökrôl, illetve a távgyógyítási megoldásokról. Az East Tennessee Egyetem kutatói arra is rávilágítottak, mekkora a veszélye az opioid-túladagolásnak az Egyesült Államokban, illetve ismertették intézményük új szakmai centrumait is.
Hallhattunk a gyógyszerek hatóanyagnéven történô nyilvántartása mellett kampányoló WHO-projektrôl, egy francia egyetemi expediáló versenyrôl, a skót posztgraduális klinikai gyógyszerészi kurzusról, illetve egy új betegedukációs módszerrôl, amely a gyógyszeres dobozokra nyomtatott piktogramokkal segít a betegeknek a hatékony alkalmazásban. A programot ezen a napon a MOSZ ífjúsági fóruma zárta.

Öngyógyszerezés napjainkban
Hagyományosan a szakmapolitikával foglalkozó szombati nap az elismerések átadásával kezdôdött, prof. dr. Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke és dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország igazgatója kapott Gyógyszerészetért életmûdíjat.
Az elôadásokban dr. Kaló Zoltán, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára figyelmeztetett, hogy hazánk sok területen elmaradt a Visegrádi négyek átlagától, és a gyógyszerészi gondozás fejlesztésében, illetve a klinikai gyógyszerészet kiterjesztésében látná a felzárkózás zálogát. Dr. Mike László, az OGYÉI országos tisztifôgyógyszerésze sorra vette, kivel is áll szemben munkája során a gyógyszerész, és hangsúlyozta, hogy muszáj elfogadnunk a változást. Egyik legfontosabb feladatként az ügyeleti rendszer rendezését említette. Szeretné, ha egy mindenkire vonatkozó normarendszert dolgoznának ki, amely nemcsak a nagyvárosokban, de a kistérségekben is kiszámítható és ésszerû.
Dr. Major Ferenc, a Béres Zrt. vezérigazgatója az öngyógyszerezési tendenciákról beszélt, a megfelelô tájékoztatás felelôsségérôl, a termékkategóriákról, az alternatívákról, az innováció gátjairól, a szabályozások anomáliáiról. Dr. Bertalan Lóránt az ÁEEK képviseletében nagy vonalakban ismertette az EESZT és az e-recept aktuális állását, de sokkal nagyobb érdeklôdés övezte a patikai rendszerek szolgáltatói által tartott konzultációkat, amelyek során konkrét kérdéseket lehetett feltenni a csatlakozással kapcsolatban.
A délutáni szekcióban Lukácsné dr. Fodor Enikô, a MOSZ alelnöke a patikák gazdaságos mûködtetésével foglalkozott. Hasznos példákkal próbált segíteni a kollégáknak, például a legjobb ajánlatot kínáló internetszolgáltató, vagy a legkedvezôbb szállítói szerzôdés kiválasztásában.

Fix áras OTC?
Dr. Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedôk Szövetségének elnöke a Gyógyszerészi Kamara honlapján olvasott árképzéssel és marketinggel kapcsolatos miniszimpóziumról tudósító hír kapcsán jutott arra a következtetésre, hogy a patikai gyógyszerár-fixesítés hátrányosan befolyásolná a piacot, és az ellátás színvonalát is rontaná. Dr. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója szerint is katasztrófa lenne az OTC termékek fixárasítása, a trendekbôl úgy látja, a nem vényköteles termékek részaránya egyre nagyobb lesz a piacon.

Dr. Simon Kis Gábor szórakoztató történeti-politikai-gazdasági elôadása után, dr. Hagymási Miklós ismertette a gyógyászati segédeszközök patikai forgalmazásának sajátosságait, dr. Vecsernyés Miklós pedig a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának gyógyszerész-szakképzését. Ezután került sor egy újabb EESZT helyzetjelentésre, Dedinszky Csabáné dr. a Novodata Zrt.-tôl, Kiss András a Quadro Byte Zrt.-tôl, illetve Ugrai Péter az orvosi rendszereket szolgáltató Medigen.hu Zrt.-tôl igyekezett informálni a résztvevôket. Hallhattunk még a patikák gyógyszervisszavételével kapcsolatos kötelességeirôl, az e-recept tesztüzemérôl, a fiatal gyógyszerészek feladatáról és felelôsségérôl.
A vasárnapi programban jogi, gazdasági és számviteli aktualitásokkal zárta a kongresszust Juhász Katalin auditor, könyvvizsgáló és dr. Maklári Zsolt jogi szakértô.
Dani-Pallósi Ágnes

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>