Felmondott a sales csapat

A mediáció szerepe a munkahelyi konfliktusokban

Ma már egyetlen vezető sem vitatja, hogy a sikeres, hatékony munkavégzés alapja a munkatársak közötti jó kapcsolat. Azonban nincs olyan cég, vállalat, ahol ne lennének konfliktusok, amelyek már akadályozzák a munkát. Sorozatunkban a gyógyszerágazatban előforduló gyakori konfliktusokat, majd ezek feloldásának lehetőségeit vesszük sorra.Segítségünkre lesz ebben dr. Vargha Klára mediátor.

A mediáció – mely például az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban, a gyakorlatban évtizedek óta használt és elterjedt konfliktuskezelési módszer – során a mediátor (közvetítő) két vagy több ember között mediál (közvetít) a résztvevők megállapodása érdekében. A megállapodás, a megoldás a felek részéről érkezik. A mediátor nem bíró, nem mondja meg, mi a jó, vagy mi a rossz,
és megoldásokat sem javasol.
A mediátor független és kívülálló személy, aki speciális módszerekkel, kérdésekkel segít a vitázó feleknek abban, hogy közös platformra kerüljenek és problémájukat megbeszélhessék. A közös igények megfogalmazásával és a kommunikáció javításával a mediáció során megállapodásra juthatnak a felek, melyet betartva mindennapi szinten javul a kapcsolatuk.

Cikksorozatunkban konkrét eseteket* mutatunk be, amikor a cég munkatársai olyan konfliktusba kerülnek, amellyel nem képesek a szokott módon megoldani a helyzetet. Mostani példánkban a gyógyszeripari nagyvállalat teljes sales csapata bizonytalanodott el és ekkor vált szükségessé a mediátor segítsége.

Bizonytalanság a sales csapatban

A gyógyszeripari nagyvállalat or­voslátogatói között az a hír járta, hogy egy másik cég felvásárlása és fúziója tömeges elbocsájtásokat idéz majd elő, ugyanis a két vállalatnál több terápiás terület is megegyezett. Logikusnak tűnt a munkahelyek megszűnéséről szóló hír, aminek következményeként a legjobb orvoslátogatók is elkezdtek új munkahely után nézni s elindult a fluktuáció.

A teljes cikket elolvashatja a Marketingpirula 2015/9. számában

Ha a továbbiakat is el akarja olvasni fizessen elő a lapra itt!