Hogyan juthatunk innovatív terápiához?

Változhat egyes gyógyszerek befogadási folyamata

November elsejétől változna az azonos terápiás területre vonatkozó innovatív terápiák (köztük egyes onkológiai készítmények) beszerzésének folyamata, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) vaklicit alapján tervezi kiválasztani a befogadandó új gyógyszereket. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) és a rákbetegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület is tiltakozik.

November elsejétôl egyes, azonos terápiás területre vonatkozó innovatív terápiák beszerzési folyamatában változást tervez a NEAK, írta a Magyar Narancs. Ezután vaklicit alapján tervezik kiválasztani a befogadandó új gyógyszereket, tehát a gyógyszergyártóktól lezárt borítékban érkeznének az árajánlatok, a NEAK pedig azzal kötne szerzôdést, aki a legalacsonyabb árat kínálja.
A magyarországi innovatív gyógyszerbefogadás, vagyis a folyamat, amely eredményeképp az az állam dotálja a befogadott szer vásárlását, nagyon lassú. Tavaly négy terápiás területen összesen 15 gyógyszert fogadtak be, de ezek is csak 6 hónappal késôbb jutottak el a betegekhez. Az új közbeszerzési módszer valószínûleg tovább lassítaná a folyamatot, ráadásul korlátozná az orvost a szabad gyógyszerválasztásban. Hiába alkalmazhatóak egyes készítmények azonos terápiás területen, ezek közül is személyre szabottan, mindig a beteg érdekeit szem elôtt tartva kellene megválasztani a terápiát.

Heves tiltakozás
Az alapkezelô május végén tájékoztatta a magyarországi gyógyszeripari érdekképviseleti szervezeteket, így az AIPM-et is arról, hogy 2017. ôszén módosításokat kíván bevezetni a tételes tendereztetés terén. A tervezett módosításról már több hónapja folynak a szakmai egyeztetések a NEAK, az EMMI, a szakma és a gyártói képviseletek között.
Az AIPM a tervezett változtatásokkal kapcsolatban a kezdetektôl fogva megfogalmazta szakmai aggályait, melyeket folyamatosan jelzett az illetékes hatóságok felé.
A hazai hosszadalmas befogadási eljárás során a gyártóknak az új gyógyszer által biztosított többlet egészségnyereséget minden esetben igazolniuk kell, és nem azt bizonyítják, hogy „nem rosszabbak, mint a már törzskönyvezett készítmény”, mely állítás a NEAK közleményében szerepelt. Egy hatástani terület különbözô hatóanyagai csak akkor nevezhetôk azonos hatásúnak, ha erre összehasonlító klinikai kutatási eredmények nyújtanak igazolást.
Az AIPM szerint aggályos az az állítás is, hogy „ez a verseny garantálja, hogy valamennyi beteget olyan készítménnyel kezelhessen orvosa, ami számára a lehetô legjobb”, hiszen az árverseny hatására bizonyos terápiák elérhetôsége szükségszerûen bizonytalanná válik. Az egyesület továbbá nem látja bizonyítottnak, hogy az egymással versenyeztetendô gyógyszerek esetében az orvosszakma „nem tud különbséget tenni a hatás tekintetében”.

Lesz innovatív terápia?
A NEAK állítása szerint „tény, hogy mind a jelenleg már tételes finanszírozású gyógyszeres terápiában részesülô betegek, mind a jövôben diagnosztizálásra kerülô új betegek számára az orvosszakmailag indokolt terápia elérhetô marad”. AZ AIPM elmondta, ez valóban egy kívánatos cél, mely ténylegesen a betegek érdekét szolgálja, de nem lehet tényként kezelni, hiszen az új eljárás számos bizonytalanságot vonz maga után, egyes gyógyszerek akár elérhetetlenné is válhatnak a magyar betegek számára. Az új eljárás veszélyezteti az orvosok terápiás választási lehetôségét, egyben egy olyan intézkedés, mely tovább korlátozza a betegek legújabb innovatív terápiákhoz való hozzáférését, így az AIPM fenntartja korábbi szakmai álláspontját az új tenderekkel kapcsolatban, és továbbra is azt javasolja, hogy a tervezett új eljárások ne kerüljenek bevezetésre.
Az AIPM mellett a rákbetegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület szintén tiltakozik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelô új befogadási terve ellen.

Pánikhangulat
Az AIPM reakciójára a NEAK gyors választ adott ki, álláspontjuk szerint az egyesület közleménye „öncélú pánikkeltés”. Leszögezték: a közbeszerzési eljárások rendszere alkalmas arra, hogy versenyt hirdessenek azon készítményeknek, amelyek hatása között a szakma nem tud különbséget tenni az új betegek kezelése során. Ez garantálja, hogy valamennyi páciensnek olyan készítményt adhasson az orvosa, ami neki a lehetô legjobb. Ha azonban két készítmény hatása megegyezik, a kedvezôbb árút kell választania a doktornak. A NEAK szerint a már kezelés alatt állók, illetve a jövôben diagnosztizálandó betegek is megkapják a számukra megfelelô terápiát. Az AIPM visszautasítja, hogy a betegek körében pánikkeltés lenne a célja.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>