A Richter részvényenként 68 forintos osztalékot fizet

 
 
Az osztalék kifizetése június 11-én kezdődik. A közgyűlés jóváhagyásával a törzsrészvényekre összesen 12,673 milliárd forint osztalékot fizetnek.
 
A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült éves beszámoló szerint a gyógyszeripari vállalat 2017-ben 328,5 milliárd forint árbevételt és 6,3 milliárd forint adózott eredményt ért el. A Richter-csoport 2017-ben 444,356 milliárd forint (1,436 milliárd euró) éves árbevételt ért el, ami forintban 14,0 százalékos, euróban 14,8 százalékos növekedés 2016-hoz képest. Adózott eredménye elérte a 10,07 milliárd forintot. A közgyűlés a beszámolókat jóváhagyta. A közgyűlésen a részvényesek 50,94 százaléka volt jelen.
 
A közgyűlés elutasította, hogy a társaság alaptőkéjét legfeljebb az alaptőke 25 százalékával felemeljék a következő 5 évben, ugyanakkor fölhatalmazta az igazgatóságot, hogy vállalati törzsrészvényeket vásároljon a társaság mindenkori jegyzett tőkéjének legfeljebb 10 százalékáig. A közgyűlés 3 évre az igazgatóság tagjává választotta Pandurics Anettet és Szécsényi Bálintot.
 
Bogsch Erik, a cég igazgatóságának elnöke a tavalyi eredmények közül kiemelte, hogy a saját fejlesztésű cariprazine az Egyesült Államokban már jelentős bevételt hozott. A készítmény az Európai Bizottságtól is megkapta a forgalomba hozatali engedélyt, így már több uniós tagállamban is kapható, más európai országok piacán pedig az év második felében jelenhet meg – tette hozzá. Kiemelte, hogy a cariprazine elnyerte az idei innovációs nagydíjat, a Richter pedig maga is támogatja és díjazza a természettudományos oktatói tevékenységet, a kutatói munkásságot és az egészségügyet.
 
Elmondta továbbá, hogy a nőgyógyászati felhasználású Esmya vizsgálatait az Európai Gyógyszerügynökség várhatóan május végén lezárhatja, az amerikai hatóságok pedig már döntöttek a befogadásáról.
 
Orbán Gábor vezérigazgató kijelentette, hogy a Richter az egyedi értékvesztést leszámítva eredményes évet zárt tavaly. Az eredményességre kedvezőtlenül hatott többek között a gazdálkodását jelentősen befolyásoló devizák árfolyamváltozása, de a vállalat pénzügy helyzete kiegyensúlyozott, startégiájának megvalósításában jelentős előrelépést ért el, és szinte minden területen tudott növekedni – tette hozzá.
 
Az orosz és az amerikai piacon elért fejlődést. Utóbbin tavaly 50 százalékkal nőtt a gyógyszereladási árbevétel, a Richter ezzel szintet lépett az Egyesült Államokban – hangsúlyozta.
 
A vezérigazgató továbbra is a nőgyógyászati termékek gyártását és értékesítését, a központi idegrendszeri készítmények fejlesztését nevezte a legfontosabbnak a Richter számára. Előbbiekkel az utóbbi 20 év legmagasabb árbevétel-növekedését érték el.
 
Orbán Gábor hungarikumnak nevezte a Magyarországon kifejlesztett cariprazine-t. A készítmény hamarosan belföldön is forgalomba kerülhet, felhasználását pedig további vizsgálatokkal újabb terápiás területekre lehet kiterjeszteni.
 
Az onkológia, a reumatológia és az immunológia területén alkalmazható bioszimiláris termékek jelentőségét, valamint a kutatási és fejlesztési tevékenységet. Utóbbiak költségének arányát a bővülő nagykereskedelem visszaszorította ugyan, de összege jelentősen nőtt 2017-ben. A vállalat vezetője a következő években erősödő piaci versenyre és világszinten is szigorodó hatósági elvárásokra számít.