A Teva szűkíti magyarországi gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenységét

A Teva Gyógyszergyár Zrt. a magyarországi gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenységének átalakításáról döntött, a jövőben csak a kórházaknak szállítja ki közvetlenül termékeit – közölte a gyógyszergyár pénteken az MTI-vel.

A Teva a meglévő tenderkötelezettségeinek a továbbiakban is maradéktalanul eleget tesz, a kórházak közvetlen ellátása mellett. December 15-től azonban a gyógyszertárakat más külső nagykereskedelmi partnerein keresztül látja el termékeivel. A tervezett átalakítás létszámleépítéssel is jár, várhatóan 90 munkahelyet érint elsősorban a vállalat gödöllői üzemegységében. A gödöllői raktár azonban továbbra is megmarad.

A Teva, a globális stratégiájával összhangban, a fő üzleti tevékenységeire kíván összpontosítani, ezért döntött az izraeli vállalat globális vezetése a magyarországi gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenység átalakításáról.

A Teva továbbra is teljes mértékben elkötelezett a társaság magyarországi működése iránt és továbbra is folytatja debreceni, sajóbábonyi és budapesti tevékenységének fejlesztését. A Teva Gyógyszergyár az idén májusban jelentette be, hogy 500 fős létszámcsökkentést tervez gödöllői termelőüzemében, azzal a szándékkal, hogy 2018 végéig értékesíti vagy bezárja az üzemet. Az akkori tájékoztatás szerint a gödöllői üzem a tervek szerint 2018 közepéig csökkentett kapacitással folytatja a termelést.
A nyilvános cégadatok szerint a Teva Gyógyszergyár Zrt. 2016-ban 231,7 milliárd forint árbevételt ért el az előző évi 284,4 milliárd forint után. Adózott eredménye 5,3 milliárd forint volt tavaly, egy évvel korábban pedig 103,6 milliárd forintot tett ki. (MTI)