Ájurvéda a Debreceni Egyetem hallgatóinak

Az „élet tudományának” is nevezett hagyományos indiai orvoslási rendszer alapjaiba az országban elsôként nyerhetnek betekintést februártól a Debreceni Egyetem hallgatói. A több mint ötezer éves múlttal rendelkezô medicináról Asmita Wele tart bevezetô kurzust gyógyszerész-, orvostan-, fogorvostan-hallgatóknak.
– Az ájurvéda egy ôsi, teljes körû orvosi rendszer, amely a nyugati orvoslási elvekhez képest más megközelítésben viszonyul az egészséghez és a betegségekhez. Megismerésével a leendô orvosok holisztikusabb orvosi szemlélettel kezelhetik a beteget” – fogalmaz Asmita Wele, a közép-indiai, pune-i Bharati Egyetem professzora, aki a legnagyobb különbséget abban látja az indiai és a modern orvoslás között, hogy míg a nyugati orvostudomány javarészt a betegségekkel foglalkozik, addig az ájurvéda bár kezeli a betegségeket, de a fô hangsúlyt az egészség megôrzésére és fenntartására helyezi.
A modern orvoslás ellenben sokszor tanácstalan az olyan nem fertôzô, krónikus betegségek esetében, mint például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek gyógyításában viszont az ájurvéda jeleskedik. Módszereivel eredményesen kezelhetô számos autoimmun zavar, olyan bôrproblémák, mint az ekcéma, neurológiai panaszok – így a depresszió, Alzheimer- és Parkinson-kór – vagy az anyagcsere folyamatokkal összefüggô rendellenességek, mint például a hazánkban népbetegségnek számító IBS.

(Alternatív gyógyászatról szóló cikksorozatunk elsô része Pirula-
trend következô számában olvasható. – a Szerk.)