Az új fejlesztésű gyógyszerek támogatását várják a magyarok

A magyarok szerint az államnak jobban kellene támogatnia az új fejlesztésű gyógyszerek árát és a betegek számára történő gyorsabb hozzáférhetőségét, melynek érdekében a jelenleginél sokkal gyakrabban kellene döntenie ezeknek a modern készítményeknek a társadalombiztosítási támogatásáról – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) országos reprezentatív kutatásából. Az AIPM szerint annak érdekében, hogy a magyar betegek hozzáférhessenek a legújabb készítményekhez, a gyógyszerekre fordított közkiadás mértékét legalább a visegrádi országok átlagára kellene felemelni.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) gyógyszerekkel kapcsolatos országos reprezentatív kutatásának eredményei szerint a magyarok túlnyomó többsége (92 százalék) tisztában van azzal, hogy az állam a patikai vényköteles és kórházban kapott gyógyszerekre nyújt támogatást. A többség (52 százalék) úgy véli, a drágább készítményeknek több támogatást kellene biztosítani. A kutatás válaszadóinak 64 százaléka szerint már az ezer forintnál, míg 31 százalékuk szerint az 5 ezer forintnál drágább gyógyszereket mindenképpen támogatnia kellene az államnak. A többség szerint a magyar államnak jobban kellene támogatnia az innovatív, új fejlesztésű gyógyszerek árát, valamint a betegek számára történő gyorsabb hozzáférhetőségét. A megkérdezettek szerint a szomszédos, kelet-európai országokhoz képest a magyar állam kevesebbet költ (48 százalék) a gyógyszerek támogatására, és mindössze 2 százalék véli úgy, hogy az állami gyógyszerár-támogatás mértéke megegyezik vagy meghaladja a környező országok állami támogatásának mértékét.

Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója elmondta: a kutatás eredményei azt mutatják, hogy a szakmai érvek mellett a lakosság is elvárja a gyógyszerek állami támogatásának növelését. Ez azért is lenne különösen időszerű, mert az állam az elmúlt 12 évben nettó értéken nem növelte a gyógyszerkassza költségvetését. Mindemellett a hazai, gyógyszerekre fordított közkiadás elmarad a visegrádi országok átlagától is, így a magyar betegek kevésbé férnek hozzá az új, az eddigi kezeléseknél hatékonyabb okosgyógyszerekhez, melyek sok ezer ember gyógyulását, életminőségének javítását segítenék. Éppen ezért üdvözöljük és előremutatónak tartjuk a Kormány egészségügyet érintő javaslatcsomagját, valamint a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos Versenyképességi Programjának megállapításait, különös tekintettel az innovatív gyógyszerek finanszírozásának megteremtésére vonatkozó és az egészségügy hatékonyságának növelésére irányú javaslatokra – tette hozzá az AIPM igazgatója. 

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete azt is felmérte, hogy a magyarok szerint mennyi új fejlesztésű gyógyszer vár jelenleg társadalombiztosítási befogadásra. Az eredmények alapján a válaszadók jelentősen alábecsülték a listán szereplő terápiák számát. Miközben ugyanis jelenleg több mint 70 készítmény vár a döntésre, a megkérdezettek 60 százaléka 20 vagy annál kisebb számot említett. A többség (55 százalék) szerint folyamatosan, míg 22 százalék szerint félévente lenne szükséges döntést hoznia az államnak az innovatív gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásáról.