Csökkent a GlaxoSmithKline gyógyszerkonszern bevétele és profitja

Csökkent a GlaxoSmithKline (GSK) brit gyógyszeripari konszern bevétele és nyeresége is az idei első negyedévben, miután az angol font erősödése több mint ellensúlyozta az övsömör elleni új vakcina ígéretes startját.

A legnagyobb brit gyógyszergyár szerdán közölte, hogy az első negyedévben bevétele 2 százalékkal, 7 milliárd 222 millió fontra, üzemi eredménye pedig 28 százalékkal, 1 milliárd 240 millió fontra csökkent.

 Az adózás utáni nyereség 759 millió fontra rúgott, 38 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbi 1 milliárd 223 millió fontnál. Az egy részvényre jutó nyereség 11,2 penny volt, 48 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 21,4 pennynél. Egyszeri tételek nélkül számolva 24,6 pennyre rúgott az egy részvényre jutó profit.

Elemzők jobb eredményeket vártak: 7,24 milliárd fontos bevétel mellett 24,25 pennys részvényenkénti nyereségre számítottak.

Az idei év egészét tekintve a GSK megismételte, hogy változatlan devizaárfolyammal számolva, nyereségének 4-7 százalékos emelkedésére számít, ha az amerikai piacon nem engedélyezik az asztma kezelésére használt Advair generikus változatainak megjelenését. Az Advairnek 2017-ban jártak le a szabadalmi jogai.