Évi húszezer ember vesz részt klinikai gyógyszervizsgálatban

Magyarországon évente húszezer ember vesz részt klinikai gyógyszervizsgálatban, ezzel, az egy főre vetített vizsgálatokat tekintve, Európa élvonalához tartozik – mondta a klinikai kutatásokra szakosodott Synexus Magyarország Kft. pácienskapcsolati menedzsere.

Gerhardt Fanni közölte, a klinikai vizsgálat során a fejlesztési stádiumban levő gyógyszereket a sikeres laboratóriumi kísérletek után embereken tesztelik. Ha a teszt sikeres, akkor forgalomba kerülhetnek a gyógyszerek.

A folyamat szigorúan szabályozott protokoll szerint történik: alapos kivizsgálás után, csak a meghatározott kritériumoknak megfelelő betegek kerülhetnek be a tesztelésbe, amelynek során végig szoros kapcsolatban vannak az orvossal. A gyógyszervizsgálatban való részvételnek több előnye van, mint veszélye. Alternatív terápiaként szolgálhat és akár életmentő esélyt is adhat azoknak, akiknek nem segített az addigi kezelés. Egy friss felmérésük szerint a résztvevők nagyon pozitív tapasztalatokat szereznek a teszt során, legtöbbjük később is szívesen venne részt gyógyszervizsgálatokban.

Az orvostudomány folyamatosan fejlődik, valamint az emberek is egyre egészségtudatosabbak, mégis sokan nem vesznek részt klinikai gyógyszervizsgálatokban. Annak ellenére így van, hogy Magyarország „nagyhatalomnak” számít a területet illetően – az egy főre vetített vizsgálatok száma alapján az élmezőnybe tartozunk Európában.

Fontos, hogy a klinikai vizsgálat nem egyenlő a szűrővizsgálattal: ez utóbbi során az alany egy egészségügyi ellenőrzésen vesz részt az esetleges betegségek korai felismerése és így megelőzése érdekében, míg a klinikai gyógyszervizsgálatban is kerül sor vizsgálatokra, melyek azt hivatottak ellenőrizni, hogy a páciens egészségügyi állapota alapján megfelel-e a gyógyszervizsgálat kritériumainak, szakszóval beválasztható-e.

Nemzetközi szabványok, és szigorú kritériumrendszer alapján, úgy tűnik, még mindig az esetleges mellékhatásoktól, kockázatoktól félnek leginkább azok, akik még soha nem vettek részt egy vizsgálaton (34%). A valóság ezzel szemben az, hogy azok közül, akik már részt vettek ilyen jellegű vizsgálatban, 81%-nál még soha nem lépett fel enyhe mellékhatás sem! Emellett a válaszadók 94%-a végig jó kezekben érezte magát, és döntő többségben legközelebb is részt venne klinikai vizsgálatokban (93%). A vizsgálatokkal kapcsolatos ismeretek megoszlanak, bár a többség jól tudja, hogy a gyógyszervizsgálatba való bekerüléshez szükséges előzetes kivizsgálás ingyenes, és az egész egy szigorúan szabályozott és felügyelt folyamatnak a részét képezik (92% – 90%), de azt még mindig kevesen tudják, hogy a klinikai vizsgálattal együtt a páciensek díjmentes orvosi kezelést is kapnak meghatározott ideig (36%). Emellett a megkérdezettek csak csekély aránya (29%) van tisztában azzal, hogy a részvételért pénzügyi támogatást is lehet kapni, leginkább utazási támogatás formájában.

A Synexus kíváncsi volt arra is, hogy a „szkeptikusabbakat” mi motiválná leginkább abban, hogy a jövőben részt vegyen egy-egy klinikai vizsgálatban. A felmérések után úgy tűnik, hogy a klinikai gyógyszervizsgálatoknál lényegesen magasabbnak érzékeljük az előnyöket a kockázatoknál. Az esetleges vizsgálatok előtt érdemes utánajárni interneten vagy érdeklődni a háziorvosnál, szakorvosnál, hogy meglévő betegségükre elérhető-e már klinikai vizsgálat.