A Roche vezetője tagadja a BioMarin felvásárlásáról szóló pletykákat

A Roche ügyvezető igazgatója, Severin Schwan (képünkön) cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint vállalata jelentősebb pénzügyi alapot hozott volna létre az amerikai BioMarin Pharmaceutical megvásárlására. Az akvizíciókat és cégegyesüléseket figyelemmel követő Dealreporter internetes oldal azonban úgy tudja, a svájci gyógyszergyártó körülbelül 13,5 milliárd dollárt szánna egy kisebb biotechnológiai cég megszerzésére.

A BioMarin termékeivel elsősorban ritka betegségek kezelésére specializálódott. Tavalyi bevétele mintegy 500 millió dollár volt, ami 2014-re várhatóan 20 százalékkal, majd 2015-re ugyanilyen arányban fog bővülni.

A felvásárlási teóriának azonban vannak gyenge pontjai. Például, a Roche híres arról, hogy ésszerű feltételeket szab magának az alkuval kapcsolatban, márpedig a BioMarin nem lenne olcsó szerzemény. Elemzők szerint a megvásárolni kívánt biotechnológiai cégnek vannak ugyan erősségei, de ezekért a Roche-nak túl magas árat kellene fizetnie. Vannak, akik egyenesen pénzkidobásnak minősítik az ügyletet. A jelzett ár ugyanis mintegy 40 százalékkal magasabb annál, mint amit a Roche ez év júliusában hajlandó lett volna fizetni az amerikai székhelyű, ugyancsak ritka betegségek kezelésére specializálódott Alexionért.

Másrészt, a Roche már korábban kijelentette, nem érdeklődik a ritka betegségeket gyógyító terápiák iránt, hiszen versenytársai időközben kitöltötték ezt az űrt. Ráadásul a nagyon ritka betegségek kezelése speciális kihívásokkal jár, a Roche egyébként széleskörű szakértelme viszont erre a területre nem terjed ki.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>