Díjazták a hepatitis C-elleni gyógyszereket

A Janssen-Cilag hepatitis C-fertőzést gyógyító új készítményeinek ítélték oda a gyógyszerkutatás legrangosabb szakmai elismerésének számító Prix Galien-díjat.

A WHO becslése szerint világszerte 210 millió ember hordozza a vírust, és évente három-négy millió újabb beteg fertőződik meg vele. Amennyiben a hepatitis C fertőzés krónikussá válik, olyan súlyos és halálos betegségekhez vezethet, mint a májzsugor vagy a májrák.

A most díjazott gyógyszerek a jelenleg is alkalmazott készítményekkel kombinálva (a klinikai vizsgálatok eredményei szerint) a kezelésben korábban nem részesült betegek 71 százalékánál értek el javulást. A korábban hagyományos kezelésben részesülő betegeknél pedig – a kiújulást követően – az új terápia alkalmazása csaknem a négyszeresére növeli az eredményesen kezelt betegek számát.

A díjazott készítményeket tavaly törzskönyvezte az Európai Unió gyógyszerügyi hatósága. Magyarországon jelenleg a gyógyszerek tb-támogatásra való jogosultságának elbírálása zajlik.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>