Latin-Amerikában terjeszkedik a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. a múlt év végén, néhány napos eltéréssel jelentette be, hogy két latin-amerikai gyógyszer-kereskedelmi cégben is többségi tulajdonrészt szerzett. Célja mindkét esetben az adott ország piacára történő közvetlen belépés előkészítése.

Brazil marketingpartnere, a Next Pharma tulajdonosával olyan megállapodást írt alá, amelynek értelmében a Richter kezdetben 51 százalékos többségi tulajdoni részesedéssel rendelkezik a dél-amerikai vállalatban, és a megállapodás a fennmaradó 49 százalék jövőbeni megszerzésére is opciós lehetőséget biztosít.

A mexikói DNA Pharmaceuticalsszal kötött egyezség eredményeként pedig a magyar cég első lépésben 70 százalékos többségi tulajdoni részesedéssel rendelkezik a DNA-ban, majd az elkövetkező 3 éven belül a fennmaradó 30 százalékos tulajdonrészt is megvásárolja. A DNA tevékenysége jelenleg főként a nőgyógyászati termékvonalhoz tartozó készítmények, elsősorban az Esmya® mexikói törzskönyvezésére és e termékek értékesítését támogató hálózat kiépítésére fókuszál.

Az említettek mellett a Richter másik négy latin-amerikai országban is megjelenne nőgyógyászati készítményeivel − nyilatkozta Bogsch Erik, a gyógyszergyártó vezérigazgatója a Reutersnek. A cégvezető úgy látja, hogy ez a régió a világ leggyorsabban növekvő gyógyszerpiacainak egyike, ahol a társaság méhmióma kezelésére szolgáló originális gyógyszere, az Esmya forgalmazásából 2018-tól kezdődően 20-30 millió eurós árbevételre számít.