Legálisak a marihuána-alapú gyógyszerek Csehországban

Ez év április 1-jétől törvényesen is hozzáférhetővé váltak a marihuána-alapú gyógyszerek Csehországban. A vadkender egészségügyi célra történő felhasználását még januárban engedélyezte a parlament.

Az eredeti elképzelésektől eltérően a marihuána-alapú gyógyszerek árát a betegbiztosítók egyelőre nem fogják megtéríteni, mivel álláspontjuk szerint a marihuána nem tekinthető gyógyszernek. Számos civil szervezet és a minisztérium is más véleményen vannak, így utóbbiak tárgyalásokat is kezdeményeztek a biztosítókkal.

A marihuána-alapú gyógyszereket cseh szakértők szerint egyebek között a reuma, a HIV-fertőzés, az epilepszia, a Parkinson-kór és több más betegség gyógyításánál fogják alkalmazni. A gyógyszerekhez elektronikus vény birtokában lehet majd hozzájutni, amit kizárólag szakorvos írhat majd fel. A nyilvántartásból kiderül, hogy melyik orvos írta fel a gyógyszert, melyik beteg mikor és mennyi gyógyszert kapott. A kérdéses készítményekhez 18 éven aluli személyek nem juthatnak hozzá.

A gyógyszereket és a felhasználókat egyaránt regisztrálni fogják. „Mindez nem jelenti a marihuána legalizálását” – mondta újságíróknak a közelmúltban Pavel Bém polgári demokrata (ODS) képviselő, a törvénymódosítás egyik előterjesztője. A javaslatot az összes parlamenti párt támogatta.

Miután Csehországban még senki nem gyárt ilyen gyógyszereket, először külföldről behozott marihuána-alapú orvosságok kerülnek a gyógyszertárakba.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>