Nem hagyják magukat a gyógyszer-nagykereskedők

A helyi iparűzési adó új elszámolási szabályai miatt a gyógyszer-nagykereskedők nem biztos, hogy tovább tudnak szállítani a nem fizető kórházaknak – értesült a Világgazdaság. Adóterhelésük ugyanis csaknem a hatszorosára emelkedikazzal, hogy a teher alapja 5,5 százalékról 30 százalékra nő. Ez a Hungaropharma, a Phoenix Pharma és a Teva számára együttesen mintegy hárommilliárd forintos pluszterhet jelent.

Mivel a támogatott gyógyszerek árrése hatóságilag szabályozott, sem a nagykereskedőknek, sem a gyógyszertáraknak nincs lehetőségük arra, hogy ezt az adótöbbletet áthárítsák vagy kompenzálják – írta közös levelében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a Gyógyszer-nagykereskedők Országos Szövetsége és a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A nagykereskedők már a törvény benyújtásakor kezdeményezték a kormánynál, hogy legalább a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek esetében ne változtassanak a korábbi iparűzésiadó-számítási szabályokon. Egyes szakértők szerint annak is fennáll a lehetősége, hogy az Európai Unió a korábbi ágazati különadóhoz hasonlóan a mostani törvényjavaslatot is jogsértőnek találja majd.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>