Le a kilókkal!

A patika test-őr szerepben

Világszerte megfigyelhető tendencia, hogy az egyre finanszírozhatatlanabbá váló betegellátás mellett a megelőzés, a prevenció válik az egészségügy új sarokpontjává. A fejlettebb országokban már rájöttek arra, hogy a megelőzésre fordított erőforrások sokkal hatékonyabban hasznosulnak, mint a kialakult betegség gyógykezelésére elköltött összegek.

Magyarországon sajnos még mindig tartja magát az a felfogás, hogy az egészségügynek csak akkor kell az emberek életében megjelennie, ha már baj van. Ez alól egyedül az anyák és a csecsemők védelmére 1915-ben létrehozott védőnői szolgálat jelent kivételt, amelynek köszönhetően a csecsemőhalandóság folyamatosan és jelentős mértékben csökkent. A védőnői szolgálat eredményes tevékenysége kapcsán ajánlom az olvasó figyelmébe dr. Szél Tivadar 1930-as kiadású Egészségügyi Statisztika című könyvét, amelyben nagyon sok érdekes és megdöbbentő adat olvasható.

Ezzel a kis kitérővel szerettem volna igazolni, hogy a jól szervezett megelőzés rendkívüli jelentőségű, és a népegészségügyben semmivel sem pótolható. A mai magyar egészségügy számomra egy kicsit a grundfocira emlékeztet, azaz mindenki góllövő csatár akar lenni, a kapuba pedig álljon az, aki semmi másra sem alkalmas.

Eddig ez a felfogás köszönt vissza a patikák egészségügyben betöltött szerepét illetően is. Kimondva vagy kimondatlanul, de sok kolléga gondolja úgy, hogy a közforgalmú gyógyszertárak egyedüli feladata a kialakult betegségek gyógyítása. Minden más tevékenység rangon aluli, de legalábbis gyanús. Természetesen nem gondolom, hogy a patika dolgozóinak „házhoz” kellene menniük és otthoni felvilágosítást végezniük, hiszen a gyógyszertárakban kötelezően kialakított tanácsadó sarkok tökéletes helyszínei lehetnének a prevenciónak.

Mit gondol a kedves olvasó, melyik az a kórkép, ami számos betegség kialakulásában rendkívüli jelentőséggel bír, és megelőzése, illetve visszafordítása egyértelmű egészségnyereséggel jár? A válasz nagyon egyszerű: az elhízás. Talán kevesen tudják, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elhízás önálló betegség. A magyar lakosság 35-40 százaléka túlsúlyos, ráadásul az utóbbi időben a gyerekek között is drámaian megnőtt az elhízottak aránya. Foglalkozunk a problémával? Nem. Ha valaki számára nem elég tudományos dolog az elhízással foglalkozni, annak ajánlom szíves figyelmébe azt a tényt, miszerint az elhízás és a krónikus betegségek 70-80 százalékának kialakulása, illetve lefolyása között nagyon szoros összefüggés áll fenn.

Dr. Zajkás Gábor Táplálkozástudomány a gyógyszertárban című könyve (megjelent a Bibliotheca Pharmaceutica könyvsorozat 4. köteteként, 2002-ben) minden tekintetben jól használható munka, lehetne rá építkezni. Ha sikerülne a magyar lakosságot a helyes táplálkozás irányába elmozdítani, azzal a jelenlegi, gyászos egészségügyi statisztikákon is látványosan javíthatnánk. Úgy gondolom, az eddig állami kezdeményezésre indított egészségügyi kampányok és szűrések alacsony hatékonysága nem a véletlen műve. Az egészséget és az egészséges életmódot divatba kell hozni. Az elhízás pont a legjobb terület ahhoz, hogy sok embert el lehessen érni. A kérdést nemcsak a betegség oldaláról érdemes megközelíteni, – az örök hiúságra is alapozhatunk.

Gyógyszerészi oldalról persze felmerülhet a kérdés: jó, jó, de mit mondjunk a fogyni vágyóknak, hiszen az egyetemen erről egyetlen szó sem esett? Felejtsük el a szokásos „nesze semmi, fogd meg jól!” jellegű jó tanácsokat, amelyek kimerülnek a „tessék kevesebbet enni, többet mozogni, változatosan étkezni!” frázisokban!

Ma már szerencsére léteznek olyan kiváló diétás étrend-összeállító számítógépes programok, amelyek segítségével személyre lebontva állítható össze a használható diétás menü. Ezek a programok a kalória-, a vitamin- és az ásványianyag-bevitelt is kiszámítják, valamint számos egyéb funkciót is tudnak.  Ha valami, akkor ez az irány lenne igazán hasznos a gyógyszertári prevencióban. Ehhez természetesen arra is szükség lenne, hogy a patikákban árusíthatók legyenek azok a termékek, amelyek a támogatják a fogyókúrát, valamint az egészséges táplálkozáshoz szükségesek.

Biztos vagyok abban, hogy az elhízás elleni fellépés mind szakmai, mind anyagi téren igazi sikertörténet lehetne a patikák számára. Érdemes lenne a megfelelő szinteken elgondolkodni ezen a lehetőségen, és a patikai szolgáltatásokat a helyes táplálkozás, valamint a testsúlycsökkentés irányába szélesíteni.      

Dr. Vásárhelyi Csaba, gyógyszerész