Minden magyar beteg megérdemli az elérhető legjobb megoldást

Bár számos okosgyógyszer elérhető már Magyarországon is, a betegek mégsem veszik őket igénybe. Vajon mi lehet a háttérben? Erről beszélgettünk Némethi Erikával, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) ügyvezető igazgatójával.

Pontosan mik is az okosgyógyszerek?

Az okosgyógyszerek tulajdonképpen az innovatív gyógyszergyárak minden iparágnál komolyabb kutatás-fejlesztési tevékenységének eredményeként született új terápiák, melyek a korábbi készítményeknél hatékonyabbak, gyorsabban érik el a kívánt eredményt vagy alkalmazásuk kevesebb mellékhatással jár. Olyan betegségeknél alkalmazhatóak, mint a hepatitis C, a daganatos megbetegedések, az epilepszia, a cukorbetegség, a sclerosis multiplex, az AIDS, a rheumatoid arthritis, illetve komoly eredményeket értek már el a stroke megelőzésben is.

Az okosgyógyszer kifejezést azért találtuk ki, hogy közelebb hozzuk az innovatív készítményeket a betegekhez. Az okos szóhoz az okos eszközök megjelenése óta a köztudat a fejlett, modern, előremutató technológiát párosítja.  Ilyen termékkört a gyógyszerek esetén is létezik, hiszen a gyógyszerkutatásnak napról napra fantasztikus eredményei születnek. Az innovatív készítmények okossága abban rejlik, hogy a jelenleg elérhető legmodernebb kezelési lehetőséget kínálják a betegeknek.

Akkor most bizonyosan mindenki okosgyógyszereket akar!

Ez így nem igaz, és nem is szükségszerű, hiszen a betegek jelentős részének megfelel a régebbi fejlesztésű gyógyszer is. Az okos gyógyszerek alkalmazásának elterjedése több okból is nehéz. A vényköteles készítmények a törvényi szabályozás miatt nem reklámozhatóak, így a betegek többnyire nem ismerik, nem ismerhetik őket. A gyógyszereket általában megszokás alapján szedik, ritkán kérdeznek rá orvosuknál arra, hogy mikor fejlesztették ki gyógyszerüket, nincs-e hatékonyabb megoldás panaszaik enyhítésére.

okosgyogyszer.hu

A másik komoly probléma az innovatív készítmények ára. Kifejlesztésükhöz és engedélyeztetésükhöz szükséges nagy ráfordítások miatt költségük is magas, így társadalombiztosítási támogatás nélkül csak egy szűk kör számára elérhetőek. Jelenleg összesen 35 hatóanyag, illetve további 17 hatóanyag új felhasználási területe (új indikációja) vár a támogatott készítmények közé történő befogadásra. Ezek a készítmények jellemzően nem helyettesíthetők, alternatíva nélküli, bizonyított és hatékony új terápiát jelentenek súlyos, életet veszélyeztető állapotok és betegségek kezelésére.

A tudatosság szerepe egyre nagyobb, ezért is indított az AIPM egy felvilágosító kampányt, melynek fókuszpontjában az okosgyógyszerek megismertetése mellett az áll, milyen fontos egy beteg számára az aktív, tudatos részvétel a gyógykezelésben. Létrehoztunk egy microsite-ot, a www.okosgyogyszer.hu oldalt, melyen számos hasznos, folyamatosan frissülő információval látjuk el az érdeklődőket, emellett pedig bátorítjuk őket, hogy merjenek kérdezni és egy bizalmi alapú kapcsolatot kialakítani kezelőorvosukkal, gyógyszerészükkel.

Az innovatív készítmények árkérdésének megoldásában jelentős szerepe van az államnak. Fontos, hogy az Európai Uniós gyakorlatot követve Magyarországon is lerövidüljön az okosgyógyszerek társadalombiztosításba történő felvételekor tapasztalt várakozási idő. Ha az innovatív gyógyszerek elérhetővé válnak, az nem csak a betegeknek, de az államnak is számottevő előnyöket jelent.   A közvetlen, gyógyításban jelentkező előnyök mellett nagyon fontos azzal az egészségnyereséggel is számolnunk, amit az innovációs befektetésen keresztül az ország elérhet, valamint ennek költségmegtakarító hozadékával, ami azonban nem a gyógyszerkasszában, hanem a gyógyító-megelőző ellátás finanszírozásában, a munkaképesség növelésében és a meghosszabbodott élettartam jobb minőségében jelentkezik.

Mindezeken túl az innováció ütemezett befogadása gazdagítja az országot, közelebb viszi hazánkat Európa és Közép-Kelet Európa azon fejlettebb országaihoz, ahol ezek a készítmények már elérhetővé váltak.(x)