A Sanofi is a kormány stratégiai partnerei között

Ez év május 21-én a kormány a Sanofi gyógyszeripari vállalattal is stratégiai partnerségi megállapodást kötött. Christophe Gourlet, a Sanofi vezérigazgatója az aláírás előtt mondott beszédében kiemelte: vállalata számára azért fontos ez a megállapodás, mert a cég stabil, kiszámítható üzleti környezetet kíván elérni a gyógyszeripar számára; szeretné elkerülni az olyan intézkedéseket, amelyek veszélyeztethetik az iparág versenyképességét, továbbá megerősítené a hatóságokkal folyó párbeszédet, ami a vállalat hosszú távú és tartós magyarországi jelenlétét segíti elő.

A franciaországi székhelyű Sanofi Magyarországon a Chinoin felvásárlása révén több mint százéves hagyománnyal rendelkezik. Négy telephelyén 2100 munkavállalót foglalkoztat. A vállalat magyarországi központja Újpesten van, itt folyik a kémiai fejlesztési és gyártási tevékenység. Veresegyházon szilárd gyógyszereket, a Miskolc melletti Csanyik-völgyben pedig injekciókat állít elő. Nagytétényben található a cég disztribúciós központja, ahonnan több mint 60 országba exportál.

Magyarországi árbevételét tekintve a Sanofi az ország 17. legnagyobb cége, és a magyar gazdaság 9. legnagyobb exportőre. A vállalat 1991 óta 200 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, és csaknem 330 termékkel van jelen a magyar gyógyszerpiacon.

A gyógyszercég adó és járulék formájában évi 20 milliárd forinttal járul hozzá a magyar költségvetéshez. Éves árbevételének 20 százalékát, évi 10 milliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre, továbbá évente mintegy 28 milliárd forint forgalmat bonyolít le magyarországi beszállítóival, magyar kis- és közepes vállalkozásokkal.

A megállapodást a kormány részéről aláíró Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár hangsúlyozta: a Sanofi a harmadik gyógyszeripari cég, amellyel stratégiai megállapodást köt a kormány, és ez a 23. ilyen jellegű megállapodás.

Forrás: MTI