A Teva is a kormány stratégiai partnere

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött egymással a magyar kormány és a Teva gyógyszeripari cégcsoport május első napjaiban Budapesten. A megállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szabó László, a Teva Magyarország Zrt. vezérigazgatója írta alá. 

A gyógyszercég Varga Mihály szerint valamennyi itt működő multinacionális vállalat számára példa lehet, mivel a profitot nem viszi ki az országból, hanem a hazai gyártásba, kutatás-fejlesztésbe forgatja vissza.

A cég 1993 óta van jelen a magyar gazdaságban, jelenleg mintegy 3 ezer embert foglalkoztat az országban, és 2011-ben 7,5 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe adó és járulékok formájában.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a kormány a Teva két utóbbi nagyberuházásához – így a debreceni gyár fejlesztéséhez és a gödöllői steril üzem termelési és k+f kapacitásának bővítéséhez – is pénzügyi támogatást nyújtott.

A kormány eddig több mint húsz külföldi érdekeltségű magyarországi nagybefektetővel kötött hasonló megállapodást, és összesen 40 ilyet tervez aláírni. Egy április 16-án megjelent kormányhatározat szerint a közeljövőben a Sanofi csoporthoz tartozó Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt.-vel is születik ilyen együttműködési megállapodás.