Államtitkárság: megfelelő a gyógyszertárak száma és eloszlása

Magyarországon európai viszonylatban is magasnak tekinthető az egy lakosra jutó gyógyszertárak száma, és azok földrajzi eloszlása is megfelelő – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

A szaktárca közölte, az országban jelenleg 2333 közforgalmú patika, 668 fiókgyógyszertár és csaknem 260 kézi gyógyszertár működik. Mellettük 71 intézeti (kórházi) gyógyszertár is végez közvetlen lakossági ellátást. A lakosságnak mindössze öt százaléka él olyan kis, néhány száz fős településen, ahol helyben nincs, de néhány kilométeren belül elérhető patika.

A szaktárca már eddig is számos intézkedést hozott a vidéki ellátás megerősítésére – olvasható a dokumentumban. Például évente 700 millió forintos működési célú támogatást biztosít a településüket egyedül ellátó, kisforgalmú patikáknak, amelyek fiókgyógyszertár működtetése esetén további támogatást igényelhetnek. Ezzel több, mint 330 (és a fiókgyógyszertárakon keresztül további mintegy 150) település kap érdemi támogatást.

Az eddigi intézkedések is egyértelműen mutatják, hogy az államtitkárság elkötelezett a vidéki gyógyszerellátás folyamatos fenntartásában – áll a szaktárca közleményében.

A dokumentum feltehetően nem más, mint a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének egy néhány nappal korábban megjelent elemzésére adott válasz. A HGYSZ felmérése szerint a magyarországi, kétezer fő alatti települések több mint kétharmadában semmilyen gyógyszertár nem működik. Körülbelül 760 ezer ember lakik ilyen településen. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településeinek 40 százalékában nincs patika, ahol pedig van, ott a többségük rövidebb nyitva tartással működik. A HGYSZ szerint Vas megyében a legrosszabb a helyzet, ahol a kistelepülések mindössze 11 százalékának van patikája.