Újabb 2300 embert bocsát el az AstraZeneca

A svéd-brit gyógyszergyártó bejelentette, az elkövetkező időszakban át kívánja szervezni értékesítési és adminisztrációs tevékenységét, ami globális szinten körülbelül 2300 pozíció megszüntetését fogja jelenteni. Pascal Soriot, a vállalat ügyvezető igazgatója azt is jelezte, cége a jövőben még inkább a kutatásra kíván fókuszálni, annak érdekében, hogy 2016-ra megduplázza a klinikai vizsgálatok késői fázisaiban járó molekuláinak számát – anélkül, hogy jelentősen növelné a kutatás-fejlesztésre fordított összegeket.  

A fenti közlemény megjelenése előtt három nappal az AstraZeneca azt is hírül adta, hogy kutatás-fejlesztési részlegeinek karcsúsítása érdekében, 2016-ig e területen mintegy 1600 dolgozójától kíván megválni. A leépítések elsősorban Egyesült Államok- és Brit Királyságbeli munkahelyeket érintenének.

A múlt év februárjában nyilvánosságra hozott, 1150 fős létszám-redukcióval együtt, a vállalat így 2016-ig összesen 5050 fővel csökkentené alkalmazottai létszámát, ami éves szinten 800 millió dolláros megtakarítást jelentene számára.

Az ügyvezető igazgató közölte, vállalata három terápiás területre kíván koncentrálni: a légzőszervi problémákra, a gyulladásos folyamatokra, illetve az autoimmunitás problémájára; a kardiovaszkuláris és metabolikus eredetű megbetegedésekre; valamint az onkológiára. A cég természetesen a fertőzéses megbetegedések és az oltóanyagok, továbbá az ideggyógyászat területén is aktív kíván maradni.