Valeant: a Bausch & Lomb-ot megveszi, a Galenikát nem

A kanadai Valeant Pharmaceutcals International 8,7 milliárd dollár készpénzért vásárolja meg jelenlegi tulajdonosától, a pénzügyi befektető Warburg Pincus LLC-től a kontaktlencse-piac egyik vezető cégének számító Bausch & Lomb Holdings Inc-t – tudatta a Napi Gazdaság.

Az elmúlt három évben a Valeant részvények árfolyama a hatszorosára emelkedett, annak nyomán, hogy a vállalat 2008 óta mintegy 60 cégfelvásárlást hajtott végre. A Bausch & Lomb-akvizícióval – ami a cég történetének legnagyobb felvásárlása – a Valeant bekerül a világ 15 legnagyobb gyógyszervállalata közé.

A Valeant Pharmaceuticals International amerikai vállalata mindeközben levélben tájékoztatta a belgrádi pénzügyminisztériumot, hogy lemond a szerb állami tulajdonban levő Galenika gyógyszergyár megvásárlásáról, „elsősorban a szakszervezet és az alkalmazottak esetleges privatizációhoz való ellenséges hozzáállása miatt” – írta ugyancsak a Napi Gazdaság.

A szerb kormány tavaly decemberben döntött úgy, hogy stratégiai partnert keres a Galenikának, és kiírták a tendert, eredetileg május 31.-i határidővel, amit azonban meghosszabbítottak június 14-ig. Az egyetlen pályázó, amely megfelelt valamennyi követelménynek, a Valeant volt. Június elején azonban a szerb vállalat több száz dolgozója vonult a miniszterelnökség elé, tiltakozva a tervezett privatizáció ellen. Mladjan Dinkics pénzügyminiszter a Galenika szakszervezeteit tette felelőssé azért, hogy „elüldöznek” egy befektetőt, amely a cég utolsó reménye a fennmaradásra, és a dolgozók tiltakozása miatt kollégáik ezrei fogják elveszíteni állásukat.

A megbírált szakszervezetek erre tiltakozó nyilatkozatot adtak ki, amely szerint a Valeant nem miattuk, hanem üzleti megfontolásból lépett vissza, és a dolgozók tiltakozása nem a potenciális befektető ellen irányult, csupán kifejezésre juttatta álláspontjukat a szerintük nem eléggé átlátható tender miatt.

A Galenika 2700 alkalmazottal dolgozik, akik közül a szakértők szerint ezret el kellene bocsátani. A belgrádi vállalat éves forgalma 800 millió euró, de 170 millió eurónyi tartozást halmozott fel, és idén 50 millió eurós tőkepótlásra van szüksége.