Távozik Jeremy Levin, a Teva elnök-vezérigazgatója

A Teva bejelentette, hogy a vállalat igazgatótanácsa azonnali hatállyal felmondott a cég elnök-vezérigazgatójának. A két posztot egy személyben betöltő dr. Jeremy Levin-nek (képünk bal oldalán) kétéves regnálás után kellett távoznia. A váratlan lépés hátterében állítólag az áll, hogy Levin összeveszett a vállalat igazgatótanácsával, és különösen annak elnökével, dr. Phillip Frosttal mérgesedett el a viszonya.         

A vita hátterében a tervezett hatékonyság-növelő intézkedések, különösen az ötezer fősre tervezett elbocsátások, valamint az adózással kapcsolatos nézeteltérések álltak. „A stratégia megvalósítása kapcsán voltak köztünk véleménykülönbségek – vallotta be a sajtó képviselőinek Phillip Frost.

Az MTI úgy tudja, a Teva igazgatói egy múlt heti levelükben a vállalat folyó ügyeibe való beleszólással vádolták az igazgatótanácsot. A két csúcsvezető „már nem volt képes együtt megbeszélést tartani” – árulta el lemondásakor Levin.        

A vállalat irányító testülete átmeneti jelleggel Eyal Desheh-t, a Teva alelnökét, pénzügyi igazgatóját nevezte ki a posztra (képünk jobb oldalán). Ezzel párhuzamosan egy bizottságot is felállítottak, amelynek feladata a végleges utód kiválasztása. Desheh 12 éve dolgozik a vállalatnál, és az elmúlt öt évben töltötte be a gazdasági igazgatói pozíciót.

A hír bejelentését követően felfüggesztették a Teva részvényeivel történő kereskedést, mivel azok 7 százalékot estek a Wall Streeten, de később ismét megindulhatott a cég papírjainak forgalma.