Hozzáférés, kontroll és megosztás

Megnyílt az Európai egészségügyi adattér

Az egészségügyi adatokat az egészségügyi ellátás és kutatás javításának szolgálatába állítjuk – hirdette meg az Európai Bizottság a szektor egyik legnagyobb uniós projektjének programját. De hogy vezethet egy nagyszabású digitális fejlesztés kézzelfogható eredményekhez?

Az Európai Bizottság megnyitotta a közös Európai egészségügyi adatteret (EHDS), mely az európai egészségügyi unió egyik fontos komponense. A várakozások szerint hamarosan EU-szerte nagy változásokat hoz majd az egészségügyi ellátás biztosításának módjában. Lehetővé teszi, hogy az emberek rendelkezzenek az egészségügyi adataik felett a saját országukban vagy más tagállamokban, előmozdítja a digitális egészségügyi szolgáltatások és termékek egységes piacát, továbbá keretet ad a személyes egészségügyi adatok felhasználásának kutatási, innovációs vagy szabályozási célokból.

123rf.com

A Bizottság azt ígéri, hogy az új rendszerben az uniós állampolgárok könnyen hozzáférhetnek az elektronikus formában tárolt egészségügyi adataikhoz, megoszthatják őket más tagállamok egészségügyi szakembereivel. Ki is egészíthetik vagy helyesbíthetik az esetleges téves információkat, korlátozhatják mások hozzáférését, és tájékozódhatnak arról is, hogy adataikat kik milyen célra használják fel.

Digitális szabványok

A tagállamok gondoskodnak arról, hogy a betegadatlapok, az elektronikus vények, a leletek, a laboratóriumi eredmények és a kórházi zárójelentések egységes formátumúak legyenek. Az elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszerek gyártóinak igazolniuk kell az e szabványoknak való megfelelést. Minden ország digitális egészségügyi hatóságot jelöl ki, ezek a hatóságok csatlakoznak a tagállamközi digitális infrastruktúrához.

Az EHDS jogi keretet hoz létre az egészségügyi adatok kutatási, innovációs, népegészségügyi, szakpolitikai és szabályozási célú felhasználására. A kutatók, a közintézmények és a gazdasági szereplők – szigorú feltételek mellett – nagy mennyiségű és jó minőségű egészségügyi adathoz férhetnek hozzá az életmentő kezelések, oltóanyagok orvostechnikai eszközök fejlesztése, valamint az egészségügyi ellátás javítása végett.

Nem kérhető adat bármire

Az adatokhoz való hozzájutás érdekében minden ilyen szereplőnek engedélyt kell kérnie az egészségügyi adatokhoz való hozzáférést biztosító illetékes szervezettől – ilyenből minden tagállamban lesz egy. Hozzáférés csak akkor adható, ha a kért adatokat meghatározott célokra, zárt és biztonságos környezetben, az egyének beazonosíthatósága nélkül használják fel. Tilos az adatokat olyan döntésekhez felhasználni, amelyek hátrányt jelentenek a polgároknak, például káros termékek, szolgáltatások nyújtása vagy a biztosítási díj emelése céljából.

A projektről hosszabban nyilatkozott Sandra Gallina, az EU Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának vezetője. Azt mondta, az EHDS lényegében abban segít, hogy kihasználhassuk a digitalizációban rejlő előnyöket, hiszen egységes szabályokat, standardokat és eljárásokat, továbbá közös infrastruktúrát és kormányzási keretet biztosít EU-szerte, ami jó az ellátó intézményeknek és a betegeknek, ráadásul serkenti az innovációt. A rendszert ahhoz hasonlította, hogy ma már néhány kattintással hozzá tudunk férni a pénzügyeinkkel kapcsolatos információkhoz, és fizetni, utalni is tudunk akár a telefonunkról.

Minden tudnivaló kéznél lesz

Az adatok feletti állapolgári kontroll hasznát azzal a példával világította meg, hogy ha valaki külföldön beteg lesz, megmutathatja az őt kezelő orvosnak, hogy milyen egészségügyi ellátásban volt része otthon. Azonnal utánanézhet, mikor kapott utoljára tetanuszoltást, vagy  utazás előtt ellenőrizheti, hogy gyermekei oltásai rendben vannak-e. „Könnyű lesz új adatokat megadni és naprakészen tartani az egészségügyi adataink nyilvántartását. Nem kell a fiókok mélyén kutatni vagy a kezelőorvosunknak telefonálni ahhoz, hogy beszerezzük a múltbeli kezelésekkel, műtétekkel kapcsolatos információkat” – magyarázta a főigazgató.

Gallina szerint az egészségügyi szakemberek értékelik majd, hogy az általuk kezelt betegekkel kapcsolatos összes információ a rendelkezésükre áll, és könnyebben tudnak az adott páciens igényeinek megfelelő, megalapozott döntéseket hozni. Amellett az EHDS-től megtakarítást is várnak, a következő 10 évre uniós szinten 5,5 milliárd eurót. Ezen felül hasonló nagyságrendű összeget lehet megtakarítani azzal, hogy jobban kihasználjuk az egészségügyi adatokban rejlő előnyöket a gyógyítás, a kutatás, az innováció és a szakpolitikai döntéshozatal terén – tette hozzá. (Europa.eu)

Megjelent a Pirulatrend 2022. júniusi számában.