Megbírságolták a gyógyszergyárat

Az opiátválságban játszottak szerepet

Több mint nyolcmilliárd dollárra büntették a Purdue gyógyszergyárat.

A Sackler-család többségi tulajdonában lévő Purdue Pharma gyártotta az OxyContin nevű, opiáttartalmú erős fájdalomcsillapítót, amely kábítószer-függőséget okozhat. A gyártó eltitkolta a szer kártékony mellékhatásait, az orvosok pedig indokolatlan esetekben is felírták ezt a gyógyszert. Sőt, mint a tavalyi büntetőperekből is kiderült, egyes orvosok kábítószer-kereskedőkkel összejátszva írtak recepteket. Az elmúlt húsz évben az opiáttartalmú szerek túlzott fogyasztása, vagy túladagolása miatt mintegy 470 ezer amerikai halt meg.

A szövetségi igazságügyi tárca három rendben emelt vádat a Purdue Pharma ellen, és a napokban vádalku született a tárca és a gyógyszergyár, illetve a Sackler-család között. Ennek értelmében a gyógyszergyár elismeri bűnösségét a szövetségi bíróságon abban, hogy megkárosította az Egyesült Államokat, hamisan reklámozta az OxyContint, és a többi között becsapta az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletet (FDA) 2007 és 2017 között.

A Sackler-családnak a saját vagyonából 225 millió dollár büntetést kell befizetnie a szövetségi államkasszába, továbbá a gyárnak több mint 2,8 milliárd dollárt kell elkülönítenie a polgári peres eljárásokra. Több tagállamban ugyanis ezerszámra indítottak kártérítési pereket a gyár és tulajdonosai ellen. Az összesen 8,3 milliárd dollárra rúgó büntetés többi részét a gyárnak kell majd kifizetnie, bár csődeljárás alatt áll.

A vádalku értelmében a Sackler-család elveszít minden ellenőrzést a cég felett, amely a vállalat elleni csődeljárás miatt lényegében már folyamatban van, és a vállalat úgynevezett közprofit-szervezetté alakul, amelynek ingyenesen vagy nagyon alacsony áron biztosítania kell a kábítószer-túladagolás ellen, vagy a kábítószerfüggés kezelésére alkalmazott gyógyszereket. A vállalatnak hozzá kell járulnia az egyes tagállamokban szervezett kábítószer-ellenes programok finanszírozásához is.
A megállapodást még jóvá kell hagynia a csődbíróságnak is, a Purdue Pharma ellen ugyanis 2019-ben megindult a csődeljárás. „A Purdue mély sajnálatát fejezi ki és vállalja a felelősséget a múltban elkövetett hibáiért” – írta közleményében Steve Miller, a cég elnöke. Leszögezte: „a Purdue mára már teljesen megváltozott (…), lecseréltük a teljes vezetőséget, megváltoztattuk gyártásunkat és ellenőrzési mechanizmusainkat is”.

A megállapodás ugyanakkor nem mentesíti a Sackler-család tagjait és a vállalat korábbi vezetőit a büntetőjogi felelősség alól. Az ellenük folyó bűnügyi vizsgálat jelenleg is folyamatban van. „A mai megállapodás alapvető fontosságú a minisztérium azon erőfeszítéseinek sorában, amelyekkel elszámoltat mindenkit, akinek része volt az opiátválságban” – jelentette ki Jeffrey Bossert Clark, a szövetségi igazságügyi tárca munkatársa, aki az opiátválsággal kapcsolatos ügyekkel foglalkozik.

A Purdue „praktikáit” 2016-ban a Los Angeles Times című lap oknyomozó riportja tárta fel. A lap munkatársai kiderítették azt is, hogy a gyógyszergyár tudott az OxyContin nagyon káros mellékhatásairól, de az óriási profit miatt hallgatott róluk. A nyilvánosságra hozott döntést az elemzők nagy jelentőségűnek értékelik, mert a szövetségi kormány először tett felelőssé nagy gyógyszergyárat az opiátválságért.