Megnyugtató megoldások szorongóknak

Természetes készítmények stressz esetére

Stressz, irreális félelmek, aggodalom, szorongás – úgy tűnik, hogy ezek a XXI. század velejárói. A COVID-19-pandémia tovább ront a helyzeten, kezelni kell(ene) a mentális panaszokat. A szintetikus szerek tartós alkalmazása csak elfedi a problémát, pszichológushoz kevesen fordulnak. Sokan a patikában keresnek vény nélküli megoldást. Mit lehet javasolni szorongásoldásra, stresszel összefüggő alvászavarokra?

Amiről Boccaccio a XIV. században írt, az a XXI. századra valóság lett: „Az egyik polgár irtózattal kerülte a másikat, és szinte senki nem törődött a szomszédjával, és a rokonok vagy soha, vagy csak nagy ritkán látogatták egymást, akkor is tisztes távolból”. A magánéleti és munkahelyi stresszt fokozza a COVID-19-pandémia, és az egészre rárakódik a gazdasági válság jelentette pénzügyi bizonytalanság. A stressz és a szorongás jelei egyre gyakrabban jelentkezhetnek.

Foglalkozik valaki a lelki egészséggel?

A pandémia idején járványszerűen terjed a szorongás és a depresszió, az ellen pedig nem véd sem a maszk, sem a kézmosás. Október 10-e a Lelki Egészség Világnapja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ekkor hozta nyilvánosságra azokat a tényeket és adatokat, amelyek egyértelműen azt mutatják, hogy a járvány a lelki egészségben is krízishelyzetet teremtett.

123rf.com

Tudományos vizsgálatok sora támasztja alá, hogy a COVID-19-cel való szembesülés lelkileg igencsak megterhelő. A betegeket ellátó egészségügyi szakszemélyzet negyede depresszióval küzd, és a lakosság sem védett a pandémia negatív mentális hatásaitól. Pszichés szempontból a magány és a támogatás, a segítség hiánya jelenti a legnagyobb veszélyt. Mit lehet tenni ellene? Ha a személyes találkozás elmarad, akkor az online találkozások szerepe felértékelődik. Egy telefonbeszélgetés is lehet „megtartó” jelentőségű. Ezzel párhuzamosan fokozott igény mutatkozik a szorongást oldó, el- és átalvást segítő gyógyszerekre, természetes szerekre. Mit ajánlhatunk a patikában a szorongó, a stressztől terhelten nehezen elalvó és nyugtalanul alvó betegeknek?

Írjon fel valami (ki)ütőset az orvos?

Nemrég jelent meg a laikus sajtóban egy írás, miszerint Magyarország a benzodiazepineket szedők országa. Szorongás vagy stressz kínozza? Egy tabletta bevéve, és a probléma megoldva! – gondolják sokan. Nem szükségszerűen van azonban igazuk. A probléma ezzel csak el van fedve, a megoldás elodázva – vélik a pszichológusok. A valós és tartós megoldást a szorongás okának a feltárása jelentené, ami pedig pszichológiai, pszichoterápiás kezelést tesz szükségessé.

Sajnálatos módon a benzodiazepinek nem megfelelő használata gyorsan terjed, és a túlhasználat világszerte, így nálunk is problémát jelent: a mellékhatások, veszélyek régóta ismertek. E hatóanyagok szedése már rövid idő elteltével is függőség kialakulásához vezethet. Emellett ismert, hogy a túladagolásuk, különösen ópiátokkal kombinálva, halálos kimenetelű lehet. A lehetséges negatív következmények kockázatának minimalizálása érdekében maximum 4 hétig szabadna egyhuzamban szedni őket, de ezt a tapasztalatok alapján kevesen tartják be.

Az elmúlt években jelentősen megugrott a benzodiazepinekkel kapcsolatba hozható halálesetek száma is: míg 2010-ben az Egyesül Államokban 1298-an haltak meg benzodiazepinekkel miatt, addig 2017-ben már 11 537 fő veszítette életét ebből az okból. A probléma súlyát mutatja, hogy az egyre jelentősebb mértékű visszaélések miatt a jövőben szigorítást vezet be az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA is – feltehetően kötelezővé teszi a figyelemfelhívást a betegtájékoztatóban.

A stresszkezelés természetes módjai

Noha az adekvát, tartós megoldást nyújtó terápia a szorongást kiváltó ok feltárása és kezelése lenne, átmeneti megoldásként a természetes eredetű szerek használata még mindig elfogadottabb alternatíva, mint a szintetikus hatóanyagok fogyasztása marékszám. Az idegeskedés, elhatalmasodó stressz és szorongás kezelésében – a szintetikus hatóanyagokhoz fordulás előtt – eredményes lehet diétás beavatkozásokkal vagy gyógynövényalapú szerekkel próbálkozni.

Több aminosav, ásványi anyag, olaj és gyógynövény ismert, amely állatkísérletekkel és/vagy klinikai vizsgálatokkal igazolt módon hozzájárulhat a szorongás, a stressz enyhítéséhez, illetve a kiegyensúlyozott mentális állapot révén a nyugodtabb alvás biztosításához.

Néhány, klinikai vizsgálatokban is tanulmányozott, természetes szorongásoldó, hangulatjavító:
Bizonyos aminosavak: glutaminsav, L-triptofán, L-tirozin, L-fenilalanin, teanin.
Ásványi anyagok: magnézium.
Zsírsavak: ómega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak.
Gyógynövények és kivonataik: orbáncfű, macskagyökér, komló, levendula, kamilla, golgotavirág, álombogyó.

Ahogy a betegek keresik: a „növényi nyugtatók”

A felsorolt természetes eredetű stresszkezelő, alvást elősegítő szerek közül a növényi eredetű készítmények a legtöbbet tanulmányozottak. Egyre inkább körvonalazódik, hogy a gyógyszerkönyvekben is szerepelő drogok (macskagyökér, levendulavirág, citromfűlevél, komlótoboz és golgotavirág-hajtás) milyen molekuláris hatásmechanizmus során oldják a szorongást, enyhítik a stresszt. Meglepő, de sok esetben ezen szerek hatásmechanizmusa a szintetikus altatószerekéhez hasonló (pl. GABA-erg hatás).

A növényi alapú altató és nyugtató hatású szereknek, bár enyhébb hatásúak, mint a szintetikus hatóanyagú gyógyszerek, számos pozitív tulajdonságuk van:

  • Nem alakul ki velük szemben hozzászokás vagy függőség.
  • Nem befolyásolják negatívan a koncentrációs képességet, a szellemi teljesítményt.
  • Kedvező a mellékhatásspektrumuk.

A leggyakrabban alkalmazott: a macskagyökér

A macskagyökér alkalmazása nagy múltra tekint vissza. Már az ókori görögök és rómaiak is alkalmazták a jellegzetes szagú gyógynövényt, és azóta is világszerte használják. A macskagyökér aktív anyagai a GABA felszabadulását fokozva, annak az enzimatikus lebontását gátolva válthatják ki a nyugtató, elalvást segítő hatást. Emellett A1-adenozin receptorokon keresztüli hatás is rendelhető a macskagyökérhez.

A macskagyökeret szedő betegek rövidebb elalvási időről, nyugodtabb alvásról, kevesebb idegességgel összefüggő panaszról (pl. nyugtalan láb szindróma) számolnak be, mint a placebóval kezeltek, továbbá nem tapasztalnak másnapra átnyúló álmosító hatást. A szükséges egyszeri dózis 400-900 mg közé tehető, este, lefekvés előtt javasolt bevenni.

Ideális kiegészítők

A macskagyökér-készítmények gyakran citromfűvel, komlótobozzal vagy golgotavirággal alkotott kombinációs szerekként kerülnek forgalomba. A komlótoboz vegyületeinek a természetes ébrenlét-alvás ciklus meghatározásában döntő melatoninreceptorokon kifejtett hatást tulajdonítanak. A macskagyökér+komlótoboz fix dózisú kombináció hatásossága a macskagyökér monoterápiában való alkalmazásának hatásosságát is felülmúlja.

A citromfű az idegesség és a nyugtalanság kezelésében kap szerepet, és a macskagyökérrel kombinálva különösen hatásosnak bizonyul ezekben az indikációkban. A golgotavirág hajtása csak viszonylag enyhe hatással bír, így a szép virágú növényt szinte minden esetben egyéb drogokkal (citromfű, macskagyökér, komlótoboz) kombinációban alkalmazzák.

Levendula – folyékony formában

A feszültség enyhítésében, az alvás elősegítésében egyre népszerűbb a levendula. Illóolajának aromaterápiás alkalmazása széles körben elterjedt, a fürdővízbe vagy masszázsolajba adagolt, elsősorban inhalációs úton a szervezetbe kerülő levendulaolaj nyugtató, elalvást segítő hatását több kisebb vizsgálat igazolja.

Az inhalációs beviteli módon kívül lehetséges a levendulaolaj per os alkalmazása is, és többen már próbálták is a kockacukorra csepegtetett levendulaolajat. Emellett a linaloolban és linalil-acetátban különösen gazdag levendulaolaj 80 mg-os dózisú kapszuláit néhány országban már gyógyszerként forgalmazzák. A 10 hetes adagolás eredményeként létrejövő anxiolitikus és antidepresszáns hatását vizsgálatok igazolják. A levendulaolaj belsőleges alkalmazása biztonságos és jól tolerálható, szedálás nélkül oldja a generalizált szorongást, tovább másodlagos, alvásminőséget javító hatása is köthető a per os adagolt levendulaolajhoz.

Szorongást oldó álombogyó

Egzotikus növények kivonatai is megjelennek a kínálatban. Ilyen az álombogyó vagy ashwagandha (Withania somnifera). A növény összetevői a szorongás oldásában is ígéretesek, mint azt állatkísérletek bizonyítják: rágcsálóknál az álombogyóval a benzodiazepinekével összemérhető hatás érhető el. Humán vonatkozásban az ashwagandha és a pszichoterápia hatásosságát vetették össze egymással, és azt találták, hogy a gyógynövénnyel kezeltek körében jelentősebb mértékben csökkent a szorongás-szint, mint a pszichoterápiában részesülőknél.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Forrás: Liu L et al. Herbal medicine for anxiety, depression and insomnia. Curr. Neuropharmacol. 2015;13:481-93.

Megjelent a Pirulatrend 2020. decemberi számában.