Mérséklődhet a forgalombővülés

Mit vetítenek előre a tavalyi gyógyszerpiaci fejlemények?

Milyen piaci folyamatok zajlottak a gyógyszerpiacon tavaly? Milyen trendek határozhatják meg a következő időszak eredményességét a patikák számára? Az IQVIA Magyarország elemzése.

A teljes patikai gyógyszerpiac forgalma az elmúlt 3 évben nőtt, 2022-ben 9,5 százalékos bővülés mellett 1043 milliárd forint forgalmat generált. A vény nélküli termékkör egyre növekvő aránya elérte a 40 százalékot, ami 421 milliárdos forgalmat jelentett. Dobozban számolva ez az arány már 46 százalék.

Nagy a szórás

Az értékesítésben tavaly a gyógyszertárak 12,9 százaléka teljesített rosszabbul, mint a korábbi évben, 46,6 százalékuk 0-10 százalék közötti növekedést ért el, 29,5 százalékuk 10-20 százalék közötti, 11,1 százalékuk pedig több, mint 20 százalékos növekedést produkált. Az IQVIA 814 elemet tartalmazó, reprezentatív mintája alapján az átlagos növekedés 9,5 százalékos volt az előző évhez képest.

A vényes patikai értékforgalom 7,4 százalékkal emelkedett, így elérte a bruttó 623 milliárd forintot. Értékben és dobozban is nőtt mind a támogatott, mind a nem támogatott készítmények forgalma. Utóbbiak esetében kiugró áremelkedés figyelhető meg a korábbi évek dinamikájával összehasonlítva.

A terápiás területek közül a legnagyobb értékbeni részesedés a tápcsatorna-anyagcsere csoporté, ez pedig a vényes forgalom növekedéséből is 30 százalékot tesz ki, leginkább az új diabetikumok megjelenése miatt. Értékben leginkább a systemás fertőzés elleni szerek (15%), ezen belül az amoxicillin hatóanyagú antibiotikumok és az az ithromicyn hatóanyagú antimikrobiális szerek forgalma bővült. Jelentős volt még a váz- és izomrendszerrel kapcsolatos termékek növekedése (12.7%), főként a nem szteroid gyulladásgátlók és reumaellenes készítmények révén.

Vény nélküli erősödés

A vény nélküli termékekre az elmúlt évben 12,6 százalékkal költöttünk többet. Ebben a szegmensben jelentős, közel 24 százalékos volt a növekedés az utóbbi 3 évet nézve is.  Dobozszámban a 2020-as felfutás után 2021-ben enyhe csökkenés következett, majd tavaly ismét 4,7 százalékos emelkedés.

A vény nélküli értékesítésben a megfigyelt patikák csupán 8,5 százaléka teljesített rosszabbul 2022-ben, mint a korábbi évben, 42 százalék 0-10 százalék közötti növekedést ért el, 33,3 százalék 10-20 százalék közöttit, és 16,2 százalék 20 százalék feletti növekedést nyugtázhatott. A reprezentatív minta átlagos növekedése 13 százalék volt.

E szektor esetében az 58 százalékos arányt képviselő regisztrált OTC gyógyszerek forgalma 16 százalékkal nőtt. (Eközben a tápszereké 14,5, az étrend-kiegészítőké 6,4, a betegápolási készítményeké 6,7, míg a szépségápolási termékeké 13,1 százalékkal.) A bővülést a köhögés és megfázás elleni szerek hajtották, 30,7 százalékos növekedéssel. Szintén jelentős a fájdalomcsillapítók (18%) és az emésztésjavító készítmények (12%) hozzájárulása.

Izmos volt az árhatás

A vény nélküli szektor növekedéséből 6,5 százalékpontot a meglévő termékek forgalombővülése, 4 százalékpontot az árak emelkedése, és 2,1 százalékpontot az új termékek piacra kerülése magyaráz. Az OTC gyógyszerek esetében az árhatás 9,1 százalékpontért felelős, míg 5,2 százalékpontért a meglévő termékkör növekedése, és csupán 1,7 százalékpontért az új termékek bevezetése. Az étrend-kiegészítők esetében a teljes növekedés 6,4 százalék, melyből az árak növekedése 7,1, az új termékeké 2 százalékpont, míg a meglévő termékek forgalma csökkent, ez a hatás -2,8 százalékpontnyi.

Tavaly 1457 új termékvariánssal bővült a patikai termékkör, ebből 410 kiszerelés generálta az új termékek forgalmának 98 százalékát. Közülük 148 kiszerelés volt vényköteles, 101 étrend-kiegészítő. A vény nélküli gyógyszereknél az újonnan megjelent termékek több mint fele (59-ből 31) bekerült a legnagyobb forgalmat elérő készítmények közé, melyek összességében 3,5 milliárd többletforgalmat generáltak.

A tendenciák alapján az idén mérsékeltebb gyógyszerpiaci növekedésre számíthatunk, melynek leginkább a vény nélküli szektor bővülése lehet a motorja, kisebb mértékben pedig az innovatív vényköteles készítmények megjelenésének, illetve egyes hatóanyagok gyógyszertári forgalomba való áthelyezésének is lehet hatása. Az áremelkedés ugyanakkor visszafoghatja a fogyasztást, elsősorban a vény nélküli termékkör esetében – eddig is megfigyelhető volt, hogy ismét népszerűbbek lettek a kisebb kiszerelések. Ellátási problémák nehezíthetik az értékesítést, és a szezonális piacok forgalomra gyakorolt, nehezen kiszámítható hatása is hátráltathatja a jövő évi tervezést.

Megjelent a Pirulatrend 2023. februári számában.