Nagyrészt nálunk készülő ampullákba kerül a Pfizer vakcinája

Nagyberuházással bővítik a Schott Hungary gyárát

Nagyrészt a lukácsházi Schott Hungary Kft. által készített ampullákba kerül a koronavírus elleni Pfizer oltóanyag – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Vas megyei Lukácsházán.

A több mint 130 éves Schott cégcsoport legnagyobb gyógyszeripari gyártóüzeme Lukácsházán van, ez Magyarország legnagyobb ampullákat és injekciós üvegeket előállító gyára. A Schott Hungary Kft. 97 százalékban a külpiacra értékesít. A kormány kétmilliárd forinttal támogatja a vállalat 13,5 milliárd forintos beruházását, melynek eredményeként a vakcinához gyártanak ampullákat.

Több százmillió ampulla évente

Vizi Balázs, a Schott Hungary Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a beruházás a következő 25 évre meghatározza a Schott magyarországi működését. A fejlesztés részeként 16 automatizált, újgenerációs gépsort üzemelnek be, és a hozzá tartozó infrastrukturális hátteret is kiépítik. A gyártósoron évente több százmillió darab ampullát tudnak gyártani. A 16 gépsor egy része már megérkezett.

A Schott AG magyar leányvállalata a 2018. október 1. és 2019. szeptember 30. közötti üzleti évben 20 milliárd 504 millió forint nettó árbevételt ért el, ami 2 milliárd forinttal több az előző üzleti évinél. Az exportból származó bevétele 19 milliárd 975 millió forint volt, 2 milliárd forinttal több az előző év azonos időszakánál. A cég 1993 óta van jelen Lukácsházán. (MTI)