Párbeszédre várva

Elkezdte a munkát a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum

Konkrét javaslatokat vár az egészségügyi kormányzat a gyógyszertárakat, a nagykereskedőket és a gyártókat tömörítő fórumtól, és a tervek szerint a következő hetekben meg is kapja. A résztvevők azt remélik, hogy a kerekasztal hamarosan újabb meghívottakkal bővül.

A Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum (GYEF) tagszervezetei dolgoznak az ágazat részletes áttekintésén, amelyhez megoldási javaslatokat is kapcsolnak, és valószínűleg a következő hetekben eljuttatják az egészségügyi államtitkárságnak – mondta lapunknak Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) elnöke. Hozzátette, nem egyszerűen több pénzt kérnek majd, lesznek olyan kezdeményezéseik, amelyek állami forrás nélkül vagy minimális befektetéssel, jogszabály-módosítással keresztülvihetők.

bfe9e385-b587-469d-b0b3-75ff122d3ec5

A július közepén, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) kezdeményezésére, közel 10 év szünet után újraalakuló fórum már a bejelentéskor deklarálta, hogy egyik célja a résztvevők által kidolgozott közös javaslatokkal támogatni a döntéshozók munkáját. Ami nemcsak azért tűnhet most minden korábbinál időszerűbbnek, mert vélhetően extrém nehézségekkel terhelt időszak következik, hanem azért is, mert az egészségügyi kormányzat új struktúrában, új szereplőkkel működik. (A gyógyszertárakat érintő gondok súlyosbodásáról szóló cikkünket lásd a 4-5. oldalon – a szerk.)

Nem a pánikkeltés a cél

A GYEF éppen ezért már felvette a kapcsolatot az egészségügyi államtitkársággal, Takács Péter államtitkár „konkrét javaslatokat kért tőlünk, melyeket hamarosan a rendelkezésére bocsátunk” – mondta Zlinszky János. Érdeklődésünkre, hogy az elkészült anyag nyilvános lesz-e, azt felelte, hogy erről egyelőre nem döntöttek, de „nem pánikot akarunk kelteni, hanem a döntéshozók figyelmét felhívni a gondokra”.

Kovács-Szrogh Vivien, a MOSZ főtitkára ezzel egybehangzóan úgy fogalmazott, rövid távon egyelőre csak azt szeretnék, hogy a kis- és nagykereskedők, valamint a gyártók minél jobban megismerjék, átlássák egymás problémáit. Hosszú távon viszont azt várják a GYEF működésétől, hogy rendszeres információcserével elinduljon a párbeszéd a kormány és egy, a gyógyszerszektor minél több szereplőjét képviselő szervezet között. „A patikák, a nagykereskedők és a gyártók is egyre nehezebb helyzetben vannak, ezért szeretnénk olyan megoldásokat találni, amelyek mindenki számára elfogadhatók” – magyarázta a MOSZ főtitkára.

Az mindenesetre kijelenthető, hogy legalábbis a patikák által sérelmezett, évek óta görgetett problémahalmaz mibenlétével tisztában lehet a kormány, hiszen tudható, hogy a Magyar Gyógyszerészi Kamara többféle olyan javaslatcsomagot tett már le az asztalra, amely a patikák finanszírozhatóságával, a kistelepülések gyógyszerellátásával vagy az ügyeleti rendszerrel foglalkozik. Ezekben az ügyekben mégsem történt még semmi, hacsak a kisboltrendelet megalkotását nem számítjuk ide.

Megőrizni a színvonalat

Zlinszky János szerint ugyanakkor most egy egészen akut kihívás áll a szektor szereplői előtt: a legfontosabb cél, hogy a gyógyszerellátás minőségének a színvonala ne csökkenjen. „Jelenleg minden jel arra utal, hogy ha nem változnak az elmúlt években elindult tendenciák, akkor a szolgáltatás minősége romlik. Gondolok itt a működő gyógyszertárak számának csökkenésére, a nyitvatartásuk idejének rövidülésére és bizonyos készítmények elérhetőségére. Meg kell találnunk azokat a lépéseket, amelyekkel mindezt meg lehet előzni” – jelentette ki.

A siker természetesen attól is függhet, hogy lehet-e az ágazat teljes spektrumát felölelő fórumot létrehozni. A kormány által hagyományosan önállóan is partnernek tekintett kamara nem csatlakozott a kezdeményezéshez, és egyelőre a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége sem. A MAGYOSZ ugyanakkor jelezte, hogy megfigyelőként részt vesz a találkozókon – tette hozzá Kovács-Szrogh Vivien.

A három alapító közül „a HGYSZ és a MOSZ lefedi a gyógyszer-kiskereskedelmet, a GYNSZ a nagykereskedőket képviseli, valamint természetesen a gyártói oldal részvételére is szükség van. A Generikus Egyesület már csatlakozott, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete is pozitívan áll a kezdeményezéshez. Minden adott tehát ahhoz, hogy olyan cselekvési tervet készíthessünk, amely alkalmas a célok elérésére” – mondta erről a HGYSZ elnöke.

Megjelent a Pirulatrend 2022. októberi számában.