Potencianövelők: lankadatlan siker?

Melyik férfi ne szeretne a maximumon teljesíteni az ágyban is? Számos „csodaszer” ígér fiatalos, tartós, felejthetetlen élményt nyújtó teljesítőképességet és erekciót.

PDE-5 gátlókon innen és túl

Statisztikák alapján körülbelül minden ötödik férfit érinthet a merevedési zavar. A panaszok kezelésében jelentős szerep hárul a több mint 20 éve forgalomban lévő, foszfodiészteráz-5 enzimet gátló hatóanyagokra. Noha ezeknek, az egyfajta szexuális forradalmat hozó vegyületeknek az alkalmazása az esetek mintegy 80 százalékában eredményre vezet, sokan – részben a mellékhatások miatt ‒ abbahagyják a szedésüket. Számszerűen: az érintett férfiak mindössze 30-40 százaléka alkalmaz PDE-5-gátló terápiát az utánkövetéses időszak 2-3. éveiben.

Azok, akik sosem próbálkoztak még PDE-5 gátlókkal, és azok, akik már csalódtak abban, természetesként hirdetett megoldásokhoz fordulhatnak.

Megéri? Mennyit érnek a természetes potencianövelők?

Potencianövelők biztonságossági aggályokkal

Egy ismeretlen forrásból származó szer, legyen bármilyen csodaszernek titulálva is, nem mindig oldja meg azokat a testi vagy szervi problémákat, amik az erektilis diszfunkció hátterében húzódnak meg, és amik kezelése egyébként ‒ ideális esetben ‒ háziorvos, urológus vagy szexológus bevonását igényelné.

Emellett, a gyógyszernek nem minősülő potencianövelő termékeknél a megfelelő dózis és az összetevők tisztasága egyaránt kérdéses. Az elmúlt időszakban többször előfordult, hogy természetes eredetű összetevőket tartalmazó potencianövelő készítményként hirdetett termékek szintetikus hatóanyagokat, tipikusan a „kék tabletta” hatóanyagként ismert szildenafilt vagy annak társvegyületét tartalmazták. Egy vizsgálat alapján az USA-ban és Ázsiában értékesített, vény nélkül kapható potencianövelők 81 százaléka tartalmazott PDE-5 inhibitor vegyület(ek)et. Mindez súlyos, életveszélyes mellékhatásokat okozhat elsősorban a szívbeteg, alacsony vérnyomásra hajlamos vagy szívgyógyszert szedő férfiaknál.

Fotó: 123rf.com

A potencianövelők „titka”

Nem elvetendő azonban bizonyos készítmények alkalmazása! Nem kizárt, hogy egyes természetes összetevők, vitaminok vagy nyomelemek valóban hozzájárulhatnak a férfiak szexuális teljesítőképességének a fokozásához. Ismert például, hogy az erektilis zavarok számos esetben érrendszeri problémákra vezethetők vissza. Amennyiben a „potencianövelőként” hirdetett készítményekben található természetes összetevők antioxidáns, keringésserkentő, értágító, vérzsír-szintet normalizáló vagy élénkítő hatásuknál fogva javítják az illető férfinak azon érrendszeri problémáit, amik az erekciós zavarok hátterében húzódnak meg, javulhat a szexuális teljesítmény. Vagyis azok a szerek, amik az erekciós problémák okaiként ismert panaszokat enyhítik, kedvezően hathatnak a férfi ágyban nyújtott teljesítményére.

Nézzük, mire számíthatnak a vény nélküli potencianövelőkhöz segítségért fordulók!

Aktív hatóanyag Hozzá rendelhető hatások
Cink A cink adagolása az erektilis diszfunkció kezelésében nem bizonyul hatásosnak.
Ginzeng (Panax ginseng) Az egyik leggyakrabban alkalmazott, legnagyobb forgalmú gyógynövény. Napi 3×600-1000 mg dózisai hatásosak lehetnek merevedési zavarok esetén.
Görögszéna (Trigonella foenum-graecum) A „klasszikus” afrodiziákumok közé sorolják. Fokozza a szexuális izgalmat és az orgazmus-készséget, növeli az izomerőt, javítja a közérzetet.
Illatos rózsásvarjúháj (Rhodiola rosea) Egy kisebb vizsgálatban a szedésekor az energizáltság és a szexuális funkciók javulásáról számoltak be.
Királydinnye (Tribulus terrestris) Erektilis diszfunkció esetén nem igazolták a hatékonyságát, noha néhány vizsgálat a nemi izgalmi szint és a spermiumok minőségének a javulását ígéri a szedése eredményeként.
L-arginin Néhány esetben javulást hoz erektilis diszfunkció esetén. Napi 5 g-os L-arginin adagok esetén számoltak be kedvező hatásról.
Maca (Lepidium meyenii) Állatkísérletesen igazolták a szexuális funkciók fokozódását, humán vonatkozásban nem.
Páfrányfenyő (Ginkgo biloba) Noha a vérkeringést támogatja, a rendelkezésre álló adatok nem támasztják alá az erektilis diszfunkció kezelésében való hatásosságát.
Piknogenol A tengerparti fenyő (Pinus pinaster) kérgéből nyert, döntően antioxidáns hatású vegyület a kardiovaszkuláris állapot javítása révén járulhat hozzá az erekciós panaszok mérsékléséhez.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Forrás:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/305124