Új csodavitaminok legendája

Tényleg megvéd a NAC-vitamin, valóban megfiatalít a niagen?

Sokszor a szakemberek is a patikába betérőktől informálódnak az új csodaszereknek vélt vitaminokról vagy más termékekről. A legfrissebb sláger a NAC-vitamin és a niagen. Interneten is rendelhető és „a szomszéd is ezt ajánlja”. Felvetődik a kérdés: valójában mit is veszünk magunkhoz, ha „NAC-vitaminnal” próbáljuk megelőzni vagy kezelni a megbetegedéseket, illetve hogyan járulhat hozzá – ha egyáltalán hozzájárul – a fiatalság megőrzéséhez a niagen?

Ha a nevén nevezzük, rögtön kiderül, mi is az a NAC: nem más, mint az N-acetil-cisztein. Vagyis nem vitaminról van szó, sőt még csak nem is új hatóanyagról. A NAC régóta használatos a gyógyszeres terápiában, igaz, nem csodaszerként vagy vitaminként, hanem hurutos köhögés esetén alkalmazott nyákoldóként. Felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt alkalmazható a nyák folyékonyabbá, könnyebben felköhöghetővé tételére, felnőtteknél napi 400-600 mg-os dózisokban.

A titka az antioxidáns hatás

Emellett infúziós formában is alkalmazható, szigorúan kórházi körülmények között. Erre akkor kerül sor, ha paracetamol-túladagolás vagy (például gyilkos galóca okozta) gombamérgezés esetén ellenanyagra van szükség. A NAC ugyanis a paracetamol vagy gombatoxin okozta mérgezések esetén használt antidotum is. A betegek persze egészen más miatt keresik – a reklámok hatására úgy gondolják, hogy általános csodaszer, amely valamennyi civilizációs betegség megelőzéséhez hozzájárulhat.

123rf.com

Ami miatt az utóbbi időben különös népszerűségre tett szert, az a NAC erős, direkt és indirekt antioxidáns hatása, amely a szervezet működésének valamennyi szintjén kedvező lehet. Többen úgy vélik, hogy fogyasztásával kivédhetők a szabad gyökök okozta káros hatások, köztük a gyulladásos folyamatok vagy a daganatok kialakulásához vezető mutációk. Az antioxidáns hatást részben közvetlenül, részben egy közvetítő vegyület, a glutation révén fejt ki. A szervezetbe jutott NAC ugyanis a májban cisztein aminosavvá alakul át, aztán összekapcsolódik egy glutaminsavval és egy glicinnel. A három aminosavból ilyen módon keletkezett tripeptid pedig az erős antioxidáns potenciállal bíró glutation.

Mi a glutation szerepe?

A glutation a szervezet egyik legfontosabb antioxidánsa, védi a sejteket az oxidatív stressz hatásától. A redukált glutation (GSH) a szervezet redox homeosztázisának a megtartásában kiemelten fontos szerepet játszik, olyannyira, hogy egyéb antioxidánsokat is képes regenerálni, funkcióképessé tenni. A GSH-raktárak kimerülését gyakran okozza fokozott oxidatív stressz és gyulladás. Ilyen esetekben a NAC – a GSH-n keresztül – képes normalizálni a sejtek megzavart redox státuszát.

Mivel az oxidatív stressz valamennyi gyulladásos, öregedéssel összefüggő, illetve fertőzéses kórképnél jelen van, a szabad gyökök elleni küzdelem, a GSH szintézisének a támogatása, a GSH-raktárak – NAC segítségével történő – feltöltése számos szempontból ígéretes lehetőséget kínál.¹ ²

Mit mondjunk a betegeknek?

Legyen bármennyire is kecsegtető egy NAC-reklám, a betegnek nem árt kikérni a kezelőorvosa vagy a gyógyszerésze véleményét arról, hogy érdemes-e rendszeresen NAC-ot szednie, és ha igen, akkor milyen forrásból javasolt beszereznie. Ne felejtsük el, hogy tulajdonképpen gyógyszerhatóanyagról beszélünk, amely csak az előny/kockázat gondos mérlegelésével alkalmazható. A főbb szempontok a következők:

  • NAC csak annak adható, aki az esetlegesen nagy mennyiségben keletkező légúti váladék felköhögésére képes. Ha valaki olyan állapotban van, hogy nincs ereje felköhögni a nagy mennyiségű légúti nyákot, akkor akár fulladást is előidézhet nála. 
  • Asztmás betegeknél a NAC bronchusgörcsöt okozhat, asztmás rohamot provokálhat.
  • A NAC mellékhatásként hányingert, hányást, hasmenést válthat ki. A hányás gyomorfekélyes vagy nyelőcsővérzésre hajlamos betegeknél súlyos vérzést okozhat.
  • Nagyon ritkán súlyos bőrreakciók is előfordulhatnak mellékhatásként.
  • Fokozott óvatosság szükséges hisztaminintoleranciában szenvedő betegeknél is. Náluk a NAC befolyásolja a hisztamin metabolizmusát, az pedig kiválthatja az intolerancia tüneteit (fejfájás, orrfolyás, viszketés).³

Niagen: a fiatalító, jól felszívódó B3-vitamin?

A B3-vitamin egy viszonylag új formája a niagen vagy nikotinamid-ribozid. Több gyártó a fokozott stressz alatt álló szervezet erősítésére és az öregedés jeleinek a kivédésére ajánlja, jó felszívódást, magas hasznosulási arányt ígérve. Ez nagyrészt tudományosan alátámasztott. Kevésbé indokolható ugyanakkor az, hogy miért kellene a niagent étrend-kiegészítőként fogyasztani, amikor több, feldolgozatlan élelmiszerben is jelen van a B3-vitamin. És igen kevés a humán vizsgálat arról is, hogy a niagenes készítmények megvédik-e a sejteket a káros környezeti hatásoktól, és tényleg fiatalító hatásúak-e. 

A B3-vitamin (niacin) régóta ismert vitamin, és a hazai ajánlások szerint felnőtteknek naponta 16 mg bevitel javasolt belőle. A niagen a B3-vitamin alternatív formájának tekinthető. Csakúgy, mint az egyéb B3-vitaminformák, a szervezetbe való bejutás után a niagen is nikotinamid-adenin-dinukleotiddá (NAD+) alakul át. A niagenből keletkező NAD+ számos élettani folyamat kulcsfontosságú közreműködője. Így szerepet kap:

  • a táplálékok energiává való átalakítási folyamataiban;
  • a genetikai anyagot (DNS) ért sérülések javításában, ilyen módon a mutációk kivédésében;
  • a sejtek védekezési mechanizmusainak a támogatásában;
  • a belső óra, a cirkadián ritmus szabályozásában.

Megállapították, hogy minél idősebb és stresszesebb valaki, annál alacsonyabb a szervezetében a NAD+ szintje. Ezzel magyarázzák többen a tipikus időskori megbetegedések, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, a neurodegeneratív megbetegedések (pl. Alzheimer-kór) vagy a látásvesztés megjelenését. A szervezetet érő stressz – legyen szó metabolikus stresszről (cukorbetegség) vagy környezeti zajokról, idegsérülésekről – szintén a NAD+ szintjének eséséhez vezethet.

Logikus tehát a felvetés, hogy a NAD+ szervezetbe való bejuttatása segíthet kivédeni az öregedés kellemetlen velejáróit, illetve a különféle stresszfüggő betegségeket. Noha a teória logikus és reményt keltő, a tények talaján maradva leszögezendő, hogy egyelőre csak kémcső- és állatkísérletekkel sikerült kimutatni, hogy a NAD+ szintjének emelése hozzájárulhat az időskori betegségek kockázatának a csökkentéséhez. Vagyis hiába hirdetik a niagenes termékeket fiatalítószerként, rákellenes hatóanyagként vagy fogyasztószerként, ezeknek az alkalmazásoknak az eredményessége egyelőre nem bizonyított.⁴ ⁵

Hogyan pótolható a NAD+?

A NAD+ legbőségesebb forrása a tej és az élesztő, de számos más feldolgozatlan élelmiszer is tartalmazza. Néhány éve az Egyesült Államokban hivatalosan engedélyezték, hogy a niagent mint a NAD+ előanyagát élelmiszerek dúsítására és étrend-kiegészítők összetevőjeként használják. Humán vizsgálatok igazolják ugyanis, hogy a fogyasztása hatásosan megemeli a NAD+ mennyiségét a szervezetben.

A niagen étrend-kiegészítő formájában való szedéséhez fontos információ, hogy felnőtteknek napi 250-300 mg bevétele ajánlott. Alkalmazása ebben a dózisban – rövid távon – biztonságosnak tekinthető. Hosszú távú adatok viszont még nem állnak róla rendelkezésre. Az USA-ban a niagent a GRAS (Generally Recognized as Safe), azaz az „általánosan biztonságosnak elismert” kategóriába sorolták, azaz a szedésekor nem kell jelentős mellékhatásokkal számolni.⁴ ⁵

Leszögezhető, hogy mind a NAC-hoz, mind a niagenhez köthetők kedvező élettani hatások. Azonban elsősorban kémcsőkísérletek alapján feltételezhető csupán, hogy ezek a vegyületek – szupplementációs céllal alkalmazva – kedvező hatásúak lehetnek. Messzemenő, kecsegtető konklúziók levonásához egyelőre nincs meg a kellő szilárdságú tudományos alap. Természetesen nem zárható ki, hogy a jövőben – bizonyos, egyelőre még újszerűnek tűnő indikációkban – ezeknek a patikaszereknek a szedése is a mindennapi prevenció vagy terápia része lesz.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Forrás
[1] https://www.medicalnewstoday.com/articles/327219#summary
[2] Pizzorno J. Glutathione! Integr Med. 2014; 13(1).
[3] www.ogyei.gov.hu; gyógyszerinformációk
[4] https://www.healthline.com/nutrition/nicotinamide-riboside#:~:text=Nicotinamide%20riboside%2C%20or%20niagen%2C%20is%20an%20alternative%20form,acts%20as%20fuel%20for%20many%20key%20biological%20processes.
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5062546/

Megjelent a Pirulatrend 2022. júliusi számában.