A gyógyszergyárak figyelmen kívül hagyják az antibiotikum-rezisztencia veszélyeit

Mivel a gyógyszeripar fejlesztéseit az egyoldalú profitszemlélet hajtja, ezért figyelmen kívül hagyják az antibiotikum-rezisztencia veszélyeit. Ebből még óriási baj lehet – írja a Növekedés.hu.

Egy olyan időszakban, amikor az egészségügyi tisztségviselők tömegdemonstrációkra buzdítanak az új antibiotikumok létrehozása érdekében, a gyógyszergyártó vállalatok mindenféle ilyen kutatást beszüntettek.

Egy új jelentés szerint az ellentmondás hátterében egyetlen ok van: a profit.

Bár az orvosok világszerte figyelmeztetnek, hogy újabb és újabb szuperbaktériumok bukkannak fel és a „végső gyógyítási eszközként” alkalmazott antibiotikumok válogatás nélküli felhasználása egészségügyi katasztrófa kialakulásával fenyeget, szinte minden nagy gyógyszeripari vállalat feladta az új antibiotikumok felfedezésére irányuló kutatásokat. 

Egy német közösségi televízió, az NDR egyik legutóbbi, alapos elemzése szerint nagyon egyszerű oka van annak, hogy a gyógyszeripar nem kíván felkészülni a küszöbön álló válságra: az antibiotikumok gyártása nem nyereséges.

Az antibiotikumokat a betegeknek csupán néhány napig kell szedniük és egyre kevesebbet írnak fel belőlük, mivel az orvosok felismerik a túlzott fogyasztás veszélyeit. A gyógyszergyártó vállalatok inkább az olyan, számukra vonzóbb gyógyszerek gyártására összpontosítanak, amelyek krónikus betegségek kezelésére használatosak, így a szívproblémákat okozó magas koleszterinszint, az ízületi gyulladások, az epilepszia és a rák.

A teljes cikk a Növekedés.hu portálon olvasható.