A gyógyszertárak kiskereskedelmi adó fizetése alóli mentesítését kérik a szakmai szervezetek

A Hálózatban Mûködô Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) májusban arra kérte a Pénzügyminisztériumot, hogy a kiskereskedelmi különadóról szóló törvényjavaslatot vizsgálja felül, és a gyógyszertárakat mentesítse a különadó folyamatos megfizetése alól.

A szövetség tudomásul vette az egyszeri kiskereskedelmi adó kivetését, mivel fontosnak érezték, hogy a gyógyszertárak is hozzájáruljanak a Járványügyi Alaphoz. Az április 28-án benyújtott a kiskereskedelmi adóról szóló törvényjavaslat azonban már nem csak egyszeri, hanem folyamatos és állandó jelleggel kötelezné a gyógyszertárakat a kiskereskedelmi adó megfizetésére.

A Magyar Gyógyszeri Kamara is bízik abban, hogy a patikák kikerülnek a kiskereskedelmi különadó törvényének hatálya alól. Hankó Zoltán elnök elmondta, hogy a kiskereskedelmi különadó a patikák körülbelül felét érinti. Az adóalap minimuma 500 millió forint, efelett sávosan a patikáknak is fizetniük kell: 30 milliárd forintig 0,1, 30 és 100 milliárd forint között 0,4 százalék az adó.

A patikákra kivetett különadó legjobban a hálózatban mûködôket sújthatja, ugyanis kapcsolt vállalkozások esetében a cégek nettó árbevételét össze kell adni, és az így számított adómértéket az egyes vállalkozások nettó árbevételének arányában kell megfizetni.

Fotó: 123rf.com

“A lakossági gyógyszerellátás kereskedelmi körülmények között végzett egészségügyi szolgáltatás” – nyilatkozta a kamara elnöke. “A körülmények olyanok, mint egy kereskedelemben, ugyanakkor ez egy egészségügyi szolgáltatás. Megmondom ôszintén, nagyon megdöbbentett, amikor ez a kiskereskedelmi különadó úgy jelent meg, hogy a gyógyszertárak is érintettek lehetnek benne, hiszen egy egészségügyi veszélyhelyzet idején egy egészségügyi szolgáltatóval szemben kiskereskedelmi különadót kivetni, nem egy szerencsés történet. Bízom abban, hogy elôbb-utóbb a rendeletnek – és a parlament elôtt most már bent lévô törvényjavaslatnak is – lesz olyan korrekciója, amelyiknek a mentén a gyógyszertárakat kiszedik ebbôl a különadó történetbôl…