Az új követelmények sok gyógyszerészt hátrányosan különböztetnek meg

Az egészségügyi kormányzat döntése nyomán 2025. január 1-től csak olyan gyógyszerész vezethet gyógyszertárat, aki rendelkezik a megfelelő szakvizsgával. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) alapvetően egyetért a jogalkotó szándékával, azonban a követelmény tervezett bevezetésénének a módjával nem, mert az hátrányos megkülönböztetésben részesít bizonyos gyógyszerészeket.

A gyógyszergazdaságossági törvény alapján 2025. január 1-től csak az lesz jogosult gyógyszertár vezetésére, aki rendelkezik a megfelelő szakgyógyszerészi szakképesítéssel. Ez alól a követelmény alól mentesítést kapnak azok a gyógyszerészek, akik 1975. január 1. előtt születtek, 2015. július 15-e előtt szerezték meg a szakképesítésüket, vagy az előtt kezdték meg a szakgyógyszerészi képzésüket.

A HGYSZ alapvetően egyetért a jogalkotó szándékával, miszerint végzettséghez köti a gyógyszertári vezetést, de a módjával nem. Szerintük bizonyos gyógyszerészek hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a kivételek miatt. A gyógyszerészi szakvizsgát legkönnyebben a fiatal beosztott gyógyszerészek tudják megszerezni, közvetlenül az egyetem elvégzése után. Később, saját gyógyszertárat vezetve és további kötöttségek mellett azonban sokkal nehezebb befejezni a hároméves elméleti és gyakorlati képzést. Ezt mérlegelve a jogszabály mentességet ad a gyógyszerészek egy csoportjának. Azonban az 50 éves korhatár meghúzásával az idősebb gyógyszertárvezetőknek kedvez a jogszabály, mivel azoknak a gyógyszerészeknek, akik ugyan 2025-ben még nem töltötték be az 50. életévüket, de szintén rendelkeznek szakmai és magánéleti kötöttséggel, jelentős problémát okozhat a képesítés megszerzése.

A megoldási javaslatokról a HGYSZ cikkében olvashat.