Ázsiai hitelből fejlesztene az egészségügyben a kormány

A Pénzügyminisztérium szerint több lábon kell állnia a finanszírozásnak

Magyarországon 64 milliárd forintból indulhatnak egészségügyi fejlesztések, többek között 17 kórház is megújulhat – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára feltett videóban.

A fejlesztéseket külföldi finanszírozásból valósítaná meg a kormány: az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) 183 millió eurós, Varga szerint kedvező feltételekkel nyújtandó kölcsönéből. Magyarország az első olyan ország, amelynek a bank az ázsiai régión kívül finanszírozást nyújt – mondta a miniszter.

Aiib.org

A hitelt többek között 17 kórház felújítására, laboratóriumi fejlesztésekre, vizsgálati kellékekre, egészségügyi védőeszközök beszerzésére fordítják. Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a videóüzenetben azt mondta, Magyarországnak fel kell készülnie a váratlan helyezetekre, és a forrás biztosítja, hogy az egészségügy fejlesztése, finanszírozása több lábon álljon.

Az AIIB-t kínai kezdeményezésre hozták létre, székhelye Pekingben van. 103 ország a tagja, köztük több mint 20 európai. Magyarország 2017 júniusában csatlakozott az intézményhez. (MTI)