EU: megfizethető és biztonságos gyógyszerekre van szükség

Az Európai Bizottság gyógyszerstratégiát terjesztett elő, amelynek központjában egyrészt a megfizethető és biztonságos gyógyszerek rendelkezésre bocsátása áll az Európai Unió minden polgára számára, másrészt az uniós gyógyszeripar versenyképességének, innovativitásának támogatása.

A bizottság közleménye szerint a stratégia további célja, hogy szilárd ellátási láncok révén fedezze a gyógyszerigényeket, még a koronavírus-járványhoz hasonló válsághelyzetek idején is, és erősítse a felkészültségi és reagálási mechanizmusokat a vészhelyzetekben.

Fotó: 123rf.com

A brüsszeli testület szerint uniós gyógyszerstratégiára azért is van szükség, mert Európa népessége öregszik, így egyre növekvő egészségügyi kockázattal kell az EU-tagországoknak szembenézniük, amellett, hogy a betegellátás költségei egyre nagyobb terheket rónak a társadalmakra. Az európai egészségügy egyre jobban függ az unión kívüli országoktól a gyógyszerimport tekintetében, továbbra aggodalomra ad okot a behozott gyógyszerek összetevőinek hatékonysága és környezeti fenntarthatóságuk. Éppen ezért fontos Európa meghatározó szerepének biztosítása világszinten a minőségre, a biztonságra és a hatékonyságra vonatkozó szigorú normák révén.

 A stratégiát a következő három évben vezetik be.