Francia befektetői többség a Solvo Biotechnológiai Zrt.-ben

Egy francia szakmai befektető, a Citoxlab Group 89 százalékos részesedést szerzett a transzporter fehérjék vizsgálatában globális piacvezető magyar Solvo Biotechnológiai Zrt.-ben – jelentette be a Solvo Zrt. 

    Az 1999-ben alapított, szegedi székhelyű Solvo Biotechnológiai Zrt. gyógyszeripari, biotechnológiai és diagnosztikai kutatás-fejlesztéseket végez. A társaság a világon elsőként kezdett membrán transzporter fehérjékhez kapcsolódó gyógyszerkölcsönhatásokkal foglalkozni, ezen a területen globális piacvezetőnek számít.

A Solvo Zrt. több mint egy tucat szabadalom tulajdonosa, partnerei között vannak a világ legnagyobb gyógyszergyárai és biotechnológiai cégei.

A most végrehajtott tranzakció egyik célja az, hogy belépjenek a gyógyszer metabolizmus piacára, és ezzel biztosítsák a lehetőséget a további növekedéshez – közölték. Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint ehhez szükséges a Citoxlab szakmai háttere.    

A tranzakció pontos összege üzleti titok, de több tízmillió dolláros nagyságrendű, amely az utóbbi évek legnagyobb iparági tranzakciója Közép-Kelet-Európában – közölte a vállalat az MTI érdeklődésére. A kisebbségi hányad továbbra is a menedzsment kezében marad, a vállalat vezetésében sem történik változás – jelezték. 

A Citoxlab egyike a világ öt legnagyobb gyógyszeripari szolgáltató cégének, globális vezető a toxikológiai kutatások területén, Franciaország, az USA és Kanada mellett Magyarországon, Veszprémben is üzemeltet telephelyet. 

A Solvo Zrt. az MTI érdeklődésére tájékoztatott arról, hogy a cég 2017-re várható árbevétele mintegy 2,4 milliárd forint, konszolidált adózott nyeresége mintegy 400 millió forint, konszolidált kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti nyeresége (EBITDA) pedig mintegy 600 millió forint. A vállalat 100 embert foglalkoztat.

A Solvo több mint 40 országba exportál mintegy 600 ügyfélnek, laborjai Szegeden és Budapesten vannak. Árbevételének fele az Egyesült Államok piacán keletkezik, ahol 2013 óta van leányvállalata.

A közlemény kitér arra is, hogy a Solvo Zrt. munkatársainak több mint 10 százaléka külföldi, vannak közöttük japán, amerikai, angol és holland szakemberek is. A társaság által jegyzett szakmai publikációk száma kétszer annyi, mint összes közvetlen versenytársuké együtt. Az elmúlt években számtalan külföldön dolgozó magyar szakember tért haza azért, hogy a Solvo Zrt. szakmai műhelyében dolgozhasson – jegyezték meg.
A Solvo Zrt.-t a Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló cég két egymást követő évben is a leggyorsabban fejlődő közép- és kelet-európai technológiai kkv-k közé sorolta, 2005-ben elnyerték a Magyar Innovációs Nagydíjat, 2006-ban pedig az Év Vállalata díjat. A vállalat több mint 50 magyar és külföldi egyetemmel áll együttműködésben.

 

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>