Gyógyíthatja a csontritkulást a most azonosított gyógyszercélpont

Amerikai kutatók olyan gyógyszercélpontot azonosítottak, amely alkalmas lehet az oszteoporózis gyógyítására, azaz nem csak a folyamat lassítására – írja a PharmaOnline a Medicalexpress cikke nyomán.

A Duke University (Durham, North Carolina, USA) kutatócsoportja a Science Advances folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy olyan új gyógyszercélpontra bukkantak, amely kuratív hatású gyógymódot tesz lehetővé oszteoporózisban.

A mostani vizsgálat még 2014-ben indult, ekkor vette észre a kutatócsoport, hogy az A2B receptoron hatását kifejtő adenozin milyen fontos szerepet játszik a csontképződésben. Feltételezték, hogy a vegyület hiánya hozzájárulhat az oszteoporózis kialakulásához, és hipotézisüket állati modelleken kezdték el vizsgálni. Ehhez olyan egereket használtak fel, amelyek petefészkét eltávolították, így idézve elő a poszt-menopauzális állapothoz hasonló körülményeket, majd mérték két olyan enzim expressziójának szintjét, mely az adenozin előállításában szerepet játszik, illetve megfigyelték a sejtek között továbbításra kerül adenozin szintjét.

Sejtésük beigazolódott, mivel az egerekben kialakuló ösztrogénhiány hatására mind az enzimek, mind a sejtek között vándorló adenozin szintje csökkenést mutatott. Ezt követően azt vizsgálták, mi lenne, ha adenozint juttatnának az egerek szervezetébe, ám ezt nem tiszta adenozin adagolásával érték el, hanem egy olyan nem-hormonális jellegű kismolekulával, amely az A2B receptort aktiválja. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy az egerek teljesen meggyógyultak, azaz csontszöveteik visszaépültek.

A teljes cikk és az eredeti tanulmány a PharmaOnline oldalán található meg.