HGYSZ-javaslatok a falvak gyógyszerellátásának javítására

Jogszabálymódosítások és támogatási program a fiókpatikákért

A hazai települések felén nem érthető el közvetlen lakossági gyógyszerellátás, ami több mint 650 ezer lakost érint, és a helyzet egyre romlik. A HGYSZ a fiókgyógyszertárak segítségével fordítaná meg a trendet.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) összeállított egy három elemből álló javaslatcsomagot a kistelepülések gyógyszerellátásának javítására, melyet eljuttatott a kormányzatnak – írja közleményében a szervezet.

Folyamatosan csökken a kézi-, fiók- és közforgalmú gyógyszertárak száma, évente 10-15 fiókgyógyszertár szűnik meg a kistelepüléseken. Júniusban 642 fiókpatika működött, ami öttel kevesebb, mint az év elején. Jelenleg több mint 650 ezer lakos nem jut a saját lakóhelyén gyógyszerhez, és mivel jelentős részük vényköteles gyógyszereket igénylő idősebb ember, a problémát a Magyar Falu Program keretében indított program sem oldja meg – írja a HGYSZ.

A szövetség szerint a kistelepülések gyógyszerellátását a fiókgyógyszertárakra kellene alapozni, ezek megtartása és újak létesítése pedig hosszú távon csak a rentábilitás javításával érhető el. Ennek érdekében három területen javasol változtatást.

Az első, hogy egy adott közforgalmú gyógyszertár ne csak három, hanem öt vagy akár még több fiókgyógyszertárat is elláthasson. A második, hogy a kiszolgáláshoz ne legyen szükséges gyógyszerész jelenléte, hiszen a munkaerőhiány miatt ez egyre nehezebben biztosítható, a gyógyszertári szakasszisztensek képzése pedig megfelelően felkészíti őket a feladatra. Ha mégis szükséges a gyógyszerész segítsége az expediáláshoz, az online eszközökkel is igénybe vehető.

A harmadik javaslat, hogy a kistelepülési boltok támogatásához hasonlóan induljon egy támogatási program a fiókgyógyszertárak létesítésére és működtetésére. A létesítésre egyszeri, 10 millió forintos támogatás nyújtását javasolja a szövetség, a működtetésre pedig a támogatott gyógyszerek forgalmától függő, akár 300 ezer forintos havi összeget. A HGYSZ szerint évi 1,5 milliárd forint elég lenne a jelenleg működő fiókgyógyszertárak, valamint további közel 300 fiókgyógyszertár fenntarthatóságának biztosítása. Így a mostani 650-ről 900-ra nőhetne azon kistelepülések száma, ahol fiókgyógyszertár működik.