Ijesztően sok az antibiotikum a Dunában

Átfogó kutatás készült 72 ország folyóinak antibiotikum-szennyezettségéről. Európában a Dunában több ponton is a biztonságos határérték felett van az antibiotikum-koncentráció – írja a hvg.hu.

A Temzétől a Tigrisig több száz folyó antibiotikum-koncentrációját vizsgálták meg szakemberek egy nemzetközi, átfogó kutatás keretében. A Helsinkiben hétfőn ismertetett eredmények nagy aggodalomra adnak okot, mert az antibiotikumos vízszennyezés kulcsfontosságú szerepet játsszik a baktériumok rezisztenciájának kialakulásában.

A Duna Budapestnél – 123rf.com

Világszerte évente 700 ezer ember, ebből 25 ezer EU-s állampolgár hal meg antimikrobiális rezisztencia (AMR), azaz antibiotikumoknak és más gyógyszereknek ellenálló kórokozók, paraziták, vírusok és gombák okozta megbetegedések miatt. A szakértők attól tartanak, hogy 2050-re többen halnak meg ilyen szuperkórokozók miatt, mint rákban.

Az európai folyók közül a Dunában mutatták ki a legnagyobb mennyiségben az antibiotikumot: az osztrák mintákban 7 féle kórokozó elleni gyógyszert találtak, többek között klaritromicint, amelyet légzőrendszeri baketeriális fertőzések esetén szoktak alkalmazni, tűdőgyulladást például ezzel lehet kezelni.

Hogy mi a helyzet a többi folyóval, azt a hvg.hu oldalán olvashatja el.