Jó lenne tudni, mi a gyógyszerhiány

Egységes uniós szabályozást sürgetnek a patikahálózatok

A patikák és gyógyszerészek pandémia alatt betöltött szerepe, a gyógyszerhiányok kialakulása és megoldása, valamint a szabályozás és az innováció voltak a fő témái a Hálózati Gyógyszertárak Európai Szövetsége (EFPC) márciusi konferenciájának. Az online térben megtartott, Bukarestből és Prágából közvetített eseményre több mint 350-en regisztráltak. Az előadók között a régió elismert, egészségüggyel és gyógyszerellátással foglalkozó döntéshozói és szakemberei szerepeltek. A magyar tagszervezet beszámolója az alábbiakban a legérdekesebb előadásokból ad ízelítőt.

A konferencia megnyitójában és előadásában Daniel Horák, az EFPC vezetője és egyben a Gyógyszertári Hálózatot Működtetők Cseh Egyesületének (APLS) elnöke kiemelte, hogy a gyógyszerészek nélkülözhetetlen szerepet játszottak a koronavírus-járvány elleni védekezésben. A járvány hatására a gyógyszertárak nagyobb mennyiségű és többféle védekezéshez szükséges eszközt kezdtek forgalmazni, és a karantén miatt megnőtt az online forgalom.

123rf.co

A pozsonyi Comenius Egyetem Gyógyszerészeti Karának egykori dékánja, Ján Kyselovic szerint a járvány az egészségügyben is felgyorsította az innovációs folyamatokat, azonban a gyógyszerellátásban tapasztalható munkaerőhiány hátráltatja a szolgáltatások megújítását. Az új gyógyszertári szolgáltatások bevezetéséhez elegendő számú és megfelelő képzettségű gyógyszerészre van szükség. A digitális átállásnak köszönhetően nagy mennyiségben állnak rendelkezésre az egészségügyi adatok, melyekre jól működő gyógyszertári szolgáltatásokat alapozni csak magasan képzett gyógyszerészekkel van esély. Az új szolgáltatásoknak a bevezetése azonban nemcsak a gyógyszerészeken múlik, hanem azon is, hogy a társadalom mennyire kész ezeket elfogadni.

Tavaly megugrott a hiányesetek száma

Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke előadásában elmondta, hogy a hazai szabályozás alapján a magyar nagykereskedőknek jelentési kötelezettségük van, ha gyógyszerhiányt tapasztalnak. Részletes jogszabályi előírások hiányában a Hungaropharma kidolgozott egy belső rendszert a hiányok nyomon követésére, ez alapján a hiánycikkek száma 2017-hez viszonyítva két és félszeresére nőtt a rendkívüli 2020-as évben. Egyes termékek iránt ugyanis hirtelen megnőtt az igény, az ellátási láncok pedig megszakadtak. A hiányok leküzdését segítheti az érintettek közötti jobb kommunikáció és az alternatív beszerzési források felkutatása.

Nathalie Moll, az Európai Gyógyszeripari Szervezetek Föderációja (EFPIA) főigazgatója emlékeztetett, hogy az EU-ban a gyógyszerhiánynak nincs egységes definíciója, így tagállamonként mások az ezzel kapcsolatos adatok és nyomkövetési rendszerek. Első lépésként olyan meghatározásra lenne szükség, amely a betegek igényein alapul. Az egységes szabályozással pontosabb adatokat kapnánk, ezáltal hatékonyabb, európai szintű lépéseket tehetnénk a hiányok megelőzéséért. Előnyösebb, ha megosztjuk egymással a készleteinket, és nem kezdünk felhalmozásba – jelentette ki.

Nem a szigorítás a megoldás

Marcin Tomasik, a Lengyel Gyógyszertári Munkaadók Szövetségének (PharmaNET) jogi szakértője kifejtette, hogy az Európai Unióban nincs egységes szabályozás a gyógyszer-kiskereskedelem működésére. A koronavírus-járvány ebben is változást hozhat: a globális egészségügyi kihívásokra uniós szintű lépésekkel kell felelni, ami uniós szintű szabályozást igényel. A gyógyszer-kiskereskedelem szabályozásának szigorításával kapcsolatban az a tapasztalat, hogy a szigorúbb előírások nem feltétlenül járnak jobb gyógyszertári szolgáltatásokkal. A pandémia felgyorsította az új gyógyszertári szolgáltatások bevezetését is.

(forrás: HGYSZ)

Az EFPC-ről

A Hálózati Gyógyszertárak Európai Szövetségét (European Federation of Pharmacy Chains) 2018-ban alapította három szakmai szervezet: a Csehországban működő APLS, a szlovák APSL és a magyar HGYSZ. Célja a betegek, gyógyszertári szakdolgozók és gyógyszertár-tulajdonosok érdekeinek képviselete regionális és európai szinten. A szövetséghez 2019 nyarán csatlakozott a romániai ADRFR, majd 2020 őszén a lengyel PharmaNET. Az EFPC tagszervezetein keresztül 5500 gyógyszertárat és több mint 30 ezer gyógyszerészt és egyéb szakdolgozót képvisel. A jövőben várhatóan tovább bővül szerbiai és a balti államokban működő tagszervezetekkel.

Megjelent a Pirulatrend 2021. áprilisi számában