Már kisgyerekeknek szánt oltásra kér engedélyt a Pfizer

Jön az 5 és 11 év közöttieknek kifejlesztett koronavírus-vakcina

A Pfizer benyújtotta az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelethez (FDA) az 5 és 11 év közötti gyermekek oltására kifejlesztett koronavírus elleni vakcina sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyezési kérelmét – közölte az amerikai gyógyszeripari vállalat.

Az FDA tanácsadó bizottsága előreláthatólag október 26-án ülésezik, hogy megvitassa a Pfizer és a német BioNTech által közösen kifejlesztett vakcinával kapcsolatos kérelmet. A szervezet korábban közölte, hogy “valószínűleg hetek, nem pedig hónapok alatt” születik majd döntés. Az amerikai sajtó szerint nagy a nyomás a testületen, az engedélyezést szülők és törvényhozók is sürgetik.

A hivatalos statisztikák szerint a gyermekek általában nem betegednek meg súlyosan az új típusú koronavírustól. Azonban az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája (AAP) által közzétett adatokból kiderült, hogy szeptember utolsó hetében csaknem 175 ezer új esetet regisztráltak az Egyesült Államokban a gyermekek körében. Ez pedig az országban feljegyzett összes új eset mintegy negyedét teszi ki.

A BioNTech a múlt hónapban jelentette be, hogy az 5 és 11 év közötti gyermekek oltására kifejlesztett vakcinájuk hatékony és biztonságos. Az oltóanyag nem különbözik a 12 éven felüliek körében már használt vakcinától, de alacsonyabb az adagolás, 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis. (MTI)