Megkérdőjeleződtek a vérnyomás célértékei

Egy friss kutatás szerint nem minden korcsoportnál hoz jó eredményeket a 140/90 Hgmm alá csökkentett vérnyomás – írja a pharmaonline.hu.

Azoknál a 80 év fölötti hipertóniásoknál, akiknek a vérnyomását a jelenlegi európai célérték (140/90 Hgmm) alá csökkentették, emelkedett mortalitási rizikót állapítottak meg. Ugyanez vonatkozik azokra a 70 évnél idősebb személyekre is, akiknek szív- és érrendszeri betegség szerepel a kórelőzményükben, derül ki a Berlin Initiative Study-ból (BIS), aminek eredményeit a European Heart Journal hasábjain közölték.

A BIS vizsgálatban 1628 70 évnél idősebb beteg egészségi állapotát követték 6 éven keresztül. Ez az eddigi leghosszabb kutatás a témában. Azoknál a betegeknél, akiknek a kórtörténetében valamilyen kardiovaszkuláris betegség szerepelt, 61 százalékkal emelkedett elhalálozási kockázatot állapítottak meg, ha a vérnyomásukat az európai irányelvekben ajánlott 140/90 Hgmm alá csökkentették. További rizikócsoportként szerepelnek a vizsgálat eredményei között a 80 évnél korosabbak. Esetükben a vérnyomás normalizálása az elhalálozás kockázatát 40 százalékkal emelte.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>