Mérföldkőnek számító diabéteszgyógyszert engedélyeztek

Az amerikai jóváhagyás után várhatóan máshol is megjelenik a teplizumab

Jóváhagyták az amerikai egészségügyi hatóságok egy olyan immunterápiás gyógyszer használatát, amelyről bebizonyosodott, hogy képes késleltetni az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását – számolt be a BBC.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) csütörtökön adta meg a hivatalos engedélyt a teplizumab használatára az Egyesült Államokban, mely ezután várhatóan hamarosan más országokban is elérhető lesz.

123rf.com

Szakértők szerint a cukorbetegség kezelésében mérföldkőnek számít és új korszakot nyithat az új szer alkalmazása, mert ez az első olyan gyógyszer, amely nem a tüneteket, hanem a betegség kiváltó okát kezeli. Úgy programozza át az immunrendszert, hogy az ne indítson tévedésből támadást az inzulint előállító hasnyálmirigysejtek ellen – ahogyan az az 1-es típusú diabéteszben szenvedők szervezetében történik.

Egy 2019-ben elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a teplizumab átlagosan három éven keresztül késleltetni tudja az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását egyes, nagy kockázatot mutató páciensek esetében. Szakértők szerint ez a késleltetés nagy jelentőségű lehet, különösen a fiatalabbak számára, akik – legalábbis az így nyert időre – elkerülhetik a napi inzulinpótlást és az állandó vércukorszintmérést.

A készítménynek köszönhetően a vércukorszintet több évig az egészséges tartományban lehet tartani, és így az érintettek hosszabb ideig elkerülhetik a magas vércukorszinttel járó komplikációkat, például a vese- és szembetegségeket. (MTI)