Nem tévhit: mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása

Télen legalábbis biztosan kell, és a túladagolástól sem kell tartani

Friss, átfogó hazai konszenzusajánlás foglalja össze a D-vitamin-pótlás jelentőségét és előnyeit – jelentették be az IBSA gyógyszergyártó magyar leánycégének szerdai sajtótájékoztatóján. Az ajánlást negyedszer frisítették az új tudományos eredmények alapján, a munkában kilenc orvostársaság vett részt.

Az eseményen az ajánlás két társszerzője, dr. Lakatos Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatóhelyettese és dr. Valkusz Zsuzsanna egyetemi docens, az SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikájának főorvosa ismertette a konszenzus részleteit.

A főbb megállapítások:

● Magyarországon az ideális D-vitamin-ellátottság fenntartásához márciustól októberig elegendő a végtagokat, a vállat és az arcot érő direkt napsugárzás, az UV-B sugárzás erősségétől függően napi 15–30 perces időtartamban.
● Októbertől márciusig azonban mindenkinek szükséges a D-vitamin-pótlás, és sokaknak nyáron is indokolt.
● A D-vitamin-hiány igazoltan szerepet játszik az immunológiai betegségek kialakulásában, a fertőzések leküzdésének nehézségében, endokrinológiai zavarokban, termékenységi problémákban, a csontritkulásban és egyes daganatos betegségek kockázatainak növekedésében.
● Ma már felszívódási zavarok, a gyomor-bél rendszer gyulladásos betegségei, illetve nyelési nehézségek esetén is biztosítható az adekvát vitaminpótlás.
● Egészséges felnőtteknél napi 2000 NE* mennyiségű D3-vitamin elegendő a szükséges szint fenntartásához.

A két szakember hangsúlyozta, hogy a mérhető egészségkockázatot jelentő D-vitamin-hiányról szóló hírek nem túloznak, a közép-európai éghajlaton valóban mindenkinek javasolt a téli D-vitamin-pótlás a napsütés hiánya miatt. Sőt, korábbi mérések szerint még a nyári időszakban is minden második magyar D-vitamin-szintje alacsonyabb az ajánlott értéknél.

123rf.com

Az ajánlás szerint a testben kimutatható 25OHD-szérum-szint úgynevezett normál értéke 75 és 125 nmol/liter közötti, ez alatt beszélünk D-vitamin-hiányról, míg a felső érték felett a többletbevitelnek már nincs kimutatható előnye a csontokra, a daganatkockázatok csökkentésére és a szénhidrát-anyagcserére.

Kitértek több, a D-vitaminnal kapcsolatos tévhitre, illetve azok cáfolatára is, így a túladagolástól való félelemről azt mondták, az ajánlásnál nagyobb mennyiség bevitele csak nagyon hosszú távon okozhat mérhető problémákat a szervezet szabad kalciumszintjében (hiperkalcémia). Az úgynevezett D-vitamin-intoxikáció rendkívül ritka, mert a testünkben működnek az ezt elhárító mechanizmusok.

Miből és mennyit?

Sokféle termék érhető el, köztük tabletták, lágyzselatin kapszulák, cseppek, folyadékok, és újabban az IBSA Pharma Kft. által forgalmazott innovatív készítmény is, amely egy nyelven olvadó, ízesített lapka. Előnye, hogy azoknak is lehetővé teszi az adekvát D-vitamin-bevitelt és pontos adagolást, akik nyelési nehézségek, felszívódási problémák vagy laktózintolerancia miatt a hagyományos termékek bevételére nem képesek.

Formátumtól függetlenül fontos az életkornak és egészségi állapotnak megfelelő dózisok fogyasztása. Októbertől márciusig az ajánlott napi mennyiség Nemzetközi Egységben kifejezve:

● Gyermekeknek 6 éves korig: 400-500 NE (a biztonságos mennyiség maximuma 1000 NE).
● Gyermekeknek 6 éves kor felett: 1000 NE (a biztonságos mennyiség maximuma 2000 NE).
● Felnőtteknek: 2000 NE (a biztonságos mennyiség maximuma 4000 NE).
● Terhes vagy szoptatő kismamák: legfeljebb 4000 NE.

A szakértők figyelmeztettek, hogy a D-vitamin előírásszerű pótlásához javasolt megbízható forrásból származó termékeket választani. Mérések bizonyítják ugyanis, hogy az internetről rendelhető, ellenőrizhetetlen külföldi gyártótól származó készítmények gyakran nem a feltüntetett vitaminmennyiséget tartalmazzák.