Új adatfeldolgozó rendszerrel javítanának az ellátáson

A fejlesztők szerint a rendszer külföldön is versenyképes lehet

Az egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos adatok kiértékelését, feldolgozását segítő új rendszer kialakításán dolgozik az E-Group ICT Software Informatikai Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem egy csaknem kétmilliárd forintos fejlesztés keretében.

Az E-Group ICT keddi közleménye szerint a fejlesztés során egy merőben új típusú informatikai rendszer valósul meg, amely lehetővé teszi az adatok jelenleginél jóval magasabb szintű hasznosítását, ezzel pedig javulhat az ellátás színvonala és rövidülhetnek a betegutak is.

123rf.com

Az új rendszer keretében megvalósuló adatfelhasználás és -elemzés új területeket nyithat meg a gyógyításban és megelőzésben, valamint új szempontokra világíthat rá az egészségügyi ipari kutatás és innováció területein is – áll a közleményben. A tájékoztatás szerint az új IT-rendszer képes lesz a PTE valamennyi egészségügyi adatának begyűjtésére, tárolására, és az adatok elemzésére.

A cégnél abban bíznak, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) 1,86 milliárd forintos támogatásával megvalósuló fejlesztés nemcsak a magyarországi, de a környező országok egészségügyi intézményei számára prototípusként is szolgál majd. A PTE internetes oldalán olvasható projektleírás szerint a fejlesztés idén november végén lezárul. (MTI)