Újabb betegségre lehet jó a cariprazine

A Richter amerikai partnere hamarosan benyújtja a kiegészítő engedélykérelmet

Igazolódott, hogy a major depresszióban szenvedő (MDD) betegeknél is hatásos kiegészítő kezelésre a cariprazine – közölte a Richter a tőzsde honlapján, miután partnere, az amerikai AbbVie bejelentette a vizsgálatainak előzetes eredményét.

A cariprazine-t tartalmazó gyógyszert az Egyesült Államokban Vraylar néven forgalmazzák, amit az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) az I-es típusú bipoláris zavar depressziós, illetve akut mániás és kevert epizódok kezelésére, valamint felnőtt betegek esetében skizofrénia kezelésére engedélyezett.

 

A legújabb klinikai vizsgálatok pozitív eredményeire, valamint az összes rendelkezésre álló adatra alapozva az AbbVie kiegészítő engedélykérelmet tervez benyújtani az FDA-hoz, hogy a cariprazine használatát terjesszék ki a major depresszió (MDD) kiegészítő kezelésére is – idézi a közlemény idézi Orbán Gábor Richter-vezérigazgatót.

A cariprazine-t a magyar vállalat és az AbbVie közösen fejlesztette. Utóbbi cég felelős az értékesítésért az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Tajvanon és egyes latin-amerikai országokban.

Az MDD az Egyesült Államokban 19 millió embert érint, fiatalokat és időseket egyaránt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a depressziót a normális életvitelt ellehetetlenítő állapot vezető okai közül harmadikként, és a globális betegségteher egyik jelentős komponenseként tartja számon. A betegség gazdasági terhét 211 milliárd dollárra teszik. (MTI)