„Gazdálkodj okosan!” – a raktárban

A patikai készletmenedzsment

A folyamatosan szaporodó kihívások a készletgazdálkodás területén is komoly feladat elé állítják a patikavezetõket. Az optimális készletezés nagy jelentõséggel bír, hiszen a raktáron maradó gyógyszermennyiség leköti a tõkét, a nem elég széles választék viszont a betegelégedettségre van negatív hatással.

 

A gyógyszertárak többsége komoly anyagi gondokkal küzd, sõt egyesek jelentõs tartozást halmoztak fel a nagykereskedõk felé, ezért a profit maximalizálását illetõen rendkívül nagy nyomás alatt vannak. A folyamatosan megjelenõ új termékek elsõsorban a készletgazdálkodás területén jelentenek kihívást a számukra, különös tekintettel arra, hogy a generikus verseny erõsödése a patikusok egyre gyorsabb reagálását követeli meg. További odafigyelést igényel a növekvõ népszerûségnek örvendõ speciális termékkihelyezések, illetve a polctervezés menedzselése is. Az OTC-szegmens készítményeire a média erõs hatást gyakorol: a patikába betérõk szívesen veszik, ha viszontláthatják ott a televíziós reklámokból megismert készítményeket.
     Egyik tanulmányunk során megvizsgáltuk Magyarország és a környezõ országok patikai készlettartását az OTC-szegmensben. A vizsgálati eredmény egyértelmûen kimutatja, hogy a hazai patikákban található a legalacsonyabb, átlagosan egy-másfél hónapra elegendõ készlet.  Az sem ritka jelenség, hogy egy nagykereskedõ akár napi két alkalommal is szállít egy adott gyógyszertárba.

 

     A készletek összetételének optimalizálása is igazi kihívásnak számít. Mivel átlagosan egy patika összforgalmának a 95 százalékáért az ott forgalmazott termékeknek csupán a 33 százaléka „felelõs”, a hazai piac erõsen koncentráltnak tekinthetõ. A patikus mégsem teheti meg azt, hogy csak azokból a gyógyszerekbõl tartson készletet, amik a legkeresettebbek, hiszen a folyamatosan megjelenõ, vény nélkül kapható újdonságokra a hirdetések is felhívják az emberek figyelmét. A vényköteles készítmények piacán pedig a generikumok áradata jelent kihívást a patikavezetõ számára.
     A gyógyszertár vezetõjének az is elengedhetetlenül fontos lenne, hogy bepillantást kaphasson az országos, illetve a saját régiójához kapcsolódó trendekbe. Az a jelenség is gyakori, hogy a patikába betérõ beteg egyszerre szeretné kiváltani a receptre felírt gyógyszerét és megvásárolni egyéb, vény nélkül kapható készítményeket, netán az OTC-piac által kínált újdonságokat is kipróbálná.  Ezért olyan patikát keres, ahol egy idõben elégítheti ki ezen igényeit, és kaphat tanácsokat, valamint naprakész információkat.

 

     Egy szabadon kiválasztott patikában megnéztük, hogyan alakulnak a készletek egy nagy forgalmú, vény nélkül kapható termék esetében. A vizsgálatok alapján látható, hogy júliusban – amikor a termék forgalma egyébként is a legkisebb – a patikai készlet kifogyott. A gyógyszertár ezzel szemben jól felkészült az áprilisi és a novemberi megemelkedett igényekre, ugyanakkor a januárban lecsökkent eladás és a bennmaradt készlet nemkívánatos készletfelhalmozáshoz vezetett, ami jelentõsen ronthatott a gyógyszertár jövedelmezõségén.
     A készlettartás optimalizálása napi szinten elõforduló kihívás, ami a patikák jelenlegi általános helyzetében kiemelt jelentõséggel bír. Éppen ezért, a patikavezetõk számára kiemelt fontosságú, hogy elegendõ és megfelelõ információval rendelkezzenek a környezetüket jellemzõ trendekrõl.

 

Nátly Veronika
gyógyszerpiaci elemzõ